ΤΟΠΙΚΑ

Σουρωτήρι… το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Βόλου

σουρωτήρι-το-οργανόγραμμα-του-νοσοκ-269274

Στο 60,9% η κάλυψη των θέσεων, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του συλλόγου εργαζομένων – Τις «μαύρες τρύπες» σε όλες τις ειδικότητες κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Σουρωτήρι το οργανόγραμμα λειτουργίας του Νοσοκομείου Βόλου. Μπάζει κυριολεκτικά από παντού, με την έλλειψη προσωπικού να παρατηρείται σε όλες τις ειδικότητες, που συνθέτουν την ανθρωπογεωγραφία της δευτεροβάθμιας μονάδας υγείας στη Μαγνησία.

Από τη μία το κύμα συνταξιοδοτήσεων, που φούντωσε στα χρόνια της κρίσης και από την άλλη οι ασφυκτικοί περιορισμοί, με βάση τους οποίους από το 2010 μέχρι πρόσφατα να μη γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστια κενά.

Τα στοιχεία, που παρουσιάζει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, μέσα από την εμπεριστατωμένη μελέτη του πρόεδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στο Αχιλλοπούλειο, δείχνουν με αποκαλυπτικό τρόπο τη «γύμνια», που έχει επέλθει σε πολλά τμήματα του Νοσοκομείου. Το οργανόγραμμα προβλέπει συνολικά 1.069 θέσεις εργασίας, ωστόσο καλυμμένες είναι μόνο 651 αυτή την περίοδο, ποσοστό πληρότητας 60,9%.

Ειδικότερα, σε σύνολο 1.069 θέσεων εργασίας οργανικές, είναι καλυμμένες 651 θέσεις, κενές 415, πληρότητα 60,9%.

Από τις 240 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης καλυμμένες είναι οι 144 και πρέπει να καλυφτούν επιπλέον 96 (ποσοστό πληρότητας 60%), στον κλάδο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης το οργανόγραμμα προβλέπει 421 θέσεις, όμως μόνο 299 καλυμμένες και άλλες 122 παραμένουν κενές (πληρότητα 71%). Στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις 292 οργανικές θέσεις, είναι καλυμμένες οι 172, ενώ 120 είναι κενές (πληρότητα 58,9%), και τέλος στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση θα πρέπει να γίνουν 77 προσλήψεις, καθώς ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει 113 θέσεις, καλυμμένες είναι μόνο οι 36 (πληρότητα θέσεων 31,9%).

Με βάση τα προαναφερθέντα στοιχεία, αν εξαιρεθεί το ιατρικό προσωπικό, που η κάλυψη των οργανικών θέσεων δεν ξεπερνά το 65%, τα περισσότερα κενά διαπιστωμένα καταγράφονται στην κατηγορία της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Από τις 113 προβλεπόμενες θέσεις εργασίας στο οργανόγραμμα είναι καλυμμένες μόνο οι 36 θέσεις.

«Μαύρες τρύπες» υπάρχουν επίσης σε θέσεις ΠΕ και ΤΕ. Νοσηλευτές και υπάλληλοι στις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, καθώς και στο προσωπικό που είναι επιβαρυμένο με σημαντικές εργασίες, όπως τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες, πλύντριες κ.ά.

Αρνητικό πρόσημο… σε όλες τις ειδικότητες

Πιο συγκεκριμένα, στην κατηγορία ΠΕ (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση) τα κενά υπάρχουν στους τομείς: Νοσηλευτικής, Διοικητικού – Οικονομικού, Πληροφορικής, Επιχειρησιακής Ερευνας και Μάρκετινγκ και Μηχανικών, Μηχανολόγων − Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων − Μηχανικών, Ηλεκτρονικών − Μηχανικών, Πολιτικών − Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων.

Στην κατηγορία ΤΕ (Τεχνολογική Εκπαίδευση) οι ειδικότητες που παρουσιάζουν κενά είναι: Νοσηλευτές στη Μαιευτική – Γυναικολογική, στα εργαστήρια, στο ακτινολογικό, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, τεχνολόγοι τροφίμων, διατροφολόγοι, φυσικοθεραπευτές, επισκέπτριες υγείας και βρεφονηπιοκόμοι στον υγειονομικό τομέα. Στον διοικητικό κλάδο αντίστοιχα, οι ελλείψεις στην κατηγορία ΤΕ διαπιστώνονται σε ειδικότητες όπως Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, Λογιστικής, Πληροφορικής, Μηχανικών, Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων, Ηλεκτρονικών − Τεχνητών και Υπομηχανικών, Σχεδιαστών.

Στην κατηγορία ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) στον υγειονομικό τομέα τα κενά καταγράφονται στις παρακάτω ειδικότητες: Βοηθοί Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων, Χειριστές Ιατρικών Συσκευών, Βοηθοί Φαρμακείου, Βοηθοί Νοσηλευτικής και αντίστοιχα στον διοικητικό και τεχνικό κλάδο στις εξής θέσεις: Διοικητικών Γραμματέων, Εισπρακτόρων, Αποθηκαρίων, Δακτυλογράφων, Προσωπικού Η/Υ και Τηλεφωνητών, Ηλεκτρονικών Τεχνικών, Θερμαστών, Ηλεκτροτεχνιτών, Εργοδηγών, Σχεδιαστών, Μηχανοτεχνιτών, Υδραυλικών, Οικοδόμων – Κτιστών, Αμμοκονιαστών Ξυλουργών – Επιπλοποιών, Ψυκτικών, Ελαιοχρωματιστών, Κλιβανιστών – Αποστειρωτών – Απολυμαντών κ.ά.

Τέλος, στην κατηγορία ΥΕ, που καταγράφονται μεγάλα κενά περιλαμβάνονται ειδικότητες όπως: Βοηθοί μαγείρων, τραπεζοκόμοι, λαντζέρηδες, καθαριστές, εργαζόμενοι στα πλυντήρια, σιδερωτές, ενώ στον υγειονομικό τομέα προβλέπονται θέσεις: Βοηθοί θαλάμων, τραυματιοφορείς, νεκροτόμοι, αποτεφρωτές, φύλακες κ.ά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου