Επανασχεδιασμός με βάση τις πραγματικές ανάγκες

επανασχεδιασμός-με-βάση-τις-πραγματι-270426

Η λειτουργία δύο επιχειρησιακών κέντρων για την Υγεία μόνο καθυστερήσεις και προβλήματα προκαλεί

Αν κάποιος επιχειρούσε απολογισμό της περιοδείας, που έκανε στη Θεσσαλία ο νέος πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, θα είχε σίγουρα θετικό απόηχο. Προς στιγμήν σε επίπεδο προθέσεων και πολιτικής βούλησης ο ίδιος φάνηκε ότι έχει συνειδητοποιήσει τα κακώς κείμενα και είναι αποφασισμένος να «πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα».

Επανασχεδιασμός για διαχείριση κρίσεων, εκπαίδευση του πληθυσμού στις πρώτες βοήθειες και απόκτηση δύο καινούργιων ελικοπτέρων, τα οποία μαζί με δύο αεροσκάφη, που έχουν προγραμματιστεί, όλα μέσω δωρεάς από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα ενισχύσουν άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, είναι οι πρώτες κινήσεις που θέλει να προωθήσει η νέα ηγεσία του ΕΚΑΒ.

Η αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ κρίνεται απαραίτητη, καθώς δεν είναι λίγες οι καθυστερήσεις στις διακομιδές εξαιτίας των ελλείψεων, με μοιραίο αποτέλεσμα πολλές φορές για τους ασθενείς.

Αναγκαίος, επίσης, είναι ο επανασχεδιασμός της ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων και έκτακτης ανάγκης, ως επιχειρησιακού πυλώνα του τομέα υγείας στην πολιτική προστασία.

Επιπλέον, είναι σημαντική η λειτουργία επιχειρησιακού βραχίονα από το υπουργείο Υγείας, ώστε να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, που έχουν να κάνουν με τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Η λειτουργία δύο επιχειρησιακών κέντρων για την υγεία μόνο καθυστερήσεις και προβλήματα προκαλεί, με τους υπαλλήλους των δύο φορέων να είναι διαρκώς στα τηλέφωνα μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, όπως αναδείχθηκε στον Τύπο τότε, βρισκόταν σε άδεια. Ολο τον συντονισμό στον τομέα της υγείας, ακόμη και των ασθενοφόρων, τον έκανε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

Τα παραπάνω γίνονται ακόμη πιο επείγοντα από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει συγκεντρώσει εδώ και καιρό συγκεκριμένα στοιχεία συνολικά για τη λειτουργία του ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας), σύμφωνα με τα οποία κυκλοφορούν πολύ λιγότερα ασθενοφόρα στους δρόμους από τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Καιρός για δράση, λοιπόν…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου