ΤΟΠΙΚΑ

Εμφραγμα στις ΜΕΘ της Θεσσαλίας

εμφραγμα-στις-μεθ-της-θεσσαλίας-270559

Εν αναμονή και όπου «κληρώσει» θέση για όσους χρήζουν επείγουσας φροντίδας – Στη Θεσσαλονίκη διακομίστηκε ο 37χρονος, που τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στον δρόμο καρμανιόλα

Εμφραγμα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Θεσσαλίας. Τις τελευταίες μέρες δεν υπάρχει κρεβάτι ούτε για δείγμα. Σε νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας και της Αττικής μεταφέρονται κατά προτεραιότητα τα πιο επείγοντα περιστατικά.

Το δραματικό πρόβλημα έλλειψης διαθέσιμων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) βίωσε προχθές Τετάρτη η οικογένεια 37χρονου Βολιώτη οδηγού, ο οποίος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα στον δρόμο καρμανιόλα Βόλου – Λάρισας στο ύψος του βενζινάδικου Jetoil. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, που τούμπαρε, εκσφενδονίστηκε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι και στον θώρακα.

Διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, από εκεί και πέρα όμως ξεκινά ο «Γολγοθάς».

Οι γιατροί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αφού τον εξέτασαν έδωσαν αμέσως εντολή να μεταφερθεί για νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αυτό ωστόσο δεν κατέστη εφικτό αφού τα οκτώ κρεβάτια που είναι σε λειτουργία στο Αχιλλοπούλειο είναι κατειλημμένα από άλλους ασθενείς, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο Νοσοκομείο σήμανε συναγερμός. Το επόμενο βήμα ήταν να αναζητηθεί ελεύθερο κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στα γειτονικά νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Ενημερώθηκε το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο που εδρεύει στην Αθήνα και ξεκίνησε το ψάξιμο. Κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί κλίνη σε ΜΕΘ όμως απέβη άκαρπη. Τελικά ο 37χρονος διακομίστηκε σε ιδιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας Παύλο Μαλινδρέτο που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, κάθε φορά που δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση στη ΜΕΘ του Αχιλλοπουλείου, ενημερώνεται το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για να βρεθεί η επόμενη Μονάδα που μπορεί να διαχειριστεί το περιστατικό.

Ο κ. Μαλινδρέτος επισήμανε επίσης ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, θεωρείται μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα, καθώς σε επίπεδο γιατρών είναι στελεχωμένη επαρκώς αφενός και αφετέρου λειτουργεί με τα πιο σύγχρονα πρότυπα.

«Αν με ρωτάτε αν επαρκούν τα οκτώ κρεβάτια, θα σας πω ότι όσα περισσότερα, τόσο καλύτερα, διότι οι ανάγκες πολλές φορές είναι αυξημένες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επείγουσες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν από τη μία στιγμή στην άλλη», εξήγησε επίσης ο ίδιος.

Σημειώνεται πάντως, πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία έχει πολλές φορές θίξει το θέμα της λειτουργίας των ΜΕΘ στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, επισημαίνοντας πως δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας και πως θα πρέπει να γίνουν επιπλέον προσλήψεις, ώστε να «ανοίξουν» και άλλα κρεβάτια, για να μην νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους, ελλείψει ελεύθερων κλινών στις ΜΕΘ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου