ΤΟΠΙΚΑ

«Ταμπλάς» για 60 γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου

ταμπλάς-για-60-γιατρούς-του-νοσοκομεί-271588

Καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές για την επικουρική τους σύνταξη

Ταμπλάς για περίπου 60 νοσοκομειακούς γιατρούς στο Νοσοκομείο Βόλου. Καλούνται να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές αναδρομικά από 1-1-2017 για την επικουρική τους ασφάλιση. Το «αμάρτημά» τους είναι ότι ανήκουν στην κατηγορία των παλιών ασφαλισμένων αφενός, αφετέρου ότι επέλεξαν να παραμείνουν στο Ταμείο Υγειονομικών πληρώνοντας εισφορές για να έχουν μία δεύτερη σύνταξη. Τώρα «χρεώνονται» με επιπλέον ασφάλιστρα ελέω του νόμου Κατρούγκαλου.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών βρίσκεται επί ποδός, έχοντας γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από τα μέλη της και αναζητά διευκρινίσεις για το αν θα δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής με δόσεις, προκειμένου τουλάχιστον να μην πιεστούν στην αποπληρωμή οι θιγόμενοι γιατροί.

Το πρόβλημα ανέκυψε καθώς με βάση τις εφαρμοστικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, οι ασφαλισμένοι έχουν διαχωριστεί σε «παλαιούς» και «νέους», ανάλογα με τον χρόνο έναρξης της ασφάλισής τους.

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα έχουν προκύψει διαφορές στις ασφαλιστικές κρατήσεις που πρέπει επιπλέον να καταβληθούν στα αντίστοιχα ταμεία από τους νοσοκομειακούς γιατρούς που εμπίπτουν στην κατηγορία των παλιών ασφαλισμένων πριν τις 31-12-1992.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι γιατροί που έλαβαν ήδη τα «μπιλιετάκια», κατά μέσο όρο έκαστος θα πρέπει να καταβάλλει αναδρομικά το ποσό των 800 ευρώ.

Τα χρήματα σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου, μπορούν να παρακρατηθούν αυτομάτως από τις επόμενες μισθοδοσίες σε δόσεις.

Να σημειωθεί πως οι θιγόμενοι γιατροί είχαν επιλέξει να πληρώνουν και το ΤΣΑΥ όπου παραδοσιακά ήταν ασφαλισμένοι ώστε να λάβουν μια δεύτερη σύνταξη.

«Ο καθένας μας έχει πληρώσει εισφορές, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, από 100.000 έως 140.000 € που θα τα χάσουμε αν δεν συνεχίσουμε να ασφαλιζόμαστε», υπογράμμισαν ορισμένοι εξ’ αυτών στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, πνέοντας μένεα διότι όπως παρατηρούν «πληρώνουν ακόμη το τίμημα του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος εκτός από το μεγάλο «ψαλίδι» στις κύριες συντάξεις, επέβαλε υψηλές εισφορές για επικουρική ασφάλιση, με αποτέλεσμα σήμερα να καλούνται να επιβαρυνθούν αναδρομικά», όπως λένε.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου