Δεν χρειάζεται πολύς κόπος για να είμαστε άνθρωποι

δεν-χρειάζεται-πολύς-κόπος-για-να-είμα-272820

Η αίσθηση της προσφοράς δεν θα πρέπει να αφορά μόνο σε έναν μήνα τον χρόνο, αλλά να αποτελεί συνειδητή επιλογή της καθημερινότητας, που είναι σκληρή για αρκετούς συνανθρώπους μας

Μόνο στο άκουσμα της λέξης Χριστούγεννα, ένα σωρό όμορφα συναισθήματα ξεδιπλώνονται, έντονες εικόνες με όμορφα στολίδια και στιγμές αγάπης και προσφοράς. Η εορταστική περίοδος Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δεν είναι απλά μια εποχή, είναι συναίσθημα, παιδικό, αθώο, γεμάτο αγάπη και προσφορά, αλληλεγγύη και ξεγνοιασιά.

Είναι ευκαιρία να ομορφύνουμε την καθημερινότητά μας, να της δώσουμε μια ευχάριστη και γλυκιά νότα, να παίξουμε σαν παιδιά, να αγαπήσουμε πιο έντονα, να φροντίσουμε λίγο παραπάνω, να ανοίξουμε το σπίτι μας, αλλά και την καρδιά μας και να αποβάλλουμε ό,τι αρνητικό συναίσθημα μπορεί να έχουμε, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας πως, αν και στον ερχομό των Χριστουγέννων δεν νιώθουν όλοι το ίδιο συναίσθημα, είναι πραγματικά μια ευκαιρία να δούμε αυτή την όμορφη γιορτή αγάπης σαν δώρο για να ξεφύγουμε από τη σκληρή πραγματικότητα.

Ειδικά αυτές τις μέρες αυξάνονται το συναίσθημα και η προσωπική ανάγκη του καθενός για προσφορά. Μάλιστα, έρευνες, που έχουν διενεργηθεί σχετικά με το συναίσθημα της προσφοράς στον συνάνθρωπό μας, έδειξαν πως μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά, ειδικά όταν δεν γίνεται καταναγκαστικά, ούτε για λόγους προσωπικού οφέλους, αλλά προέρχεται από την ανάγκη να στηρίξεις και να συντρέξεις άλλους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη. Εκείνος που προσφέρει με την καρδιά του, δεν νοιάζεται να το διαφημίσει. Το γνωρίζει ο ίδιος και είναι αρκετό.

Βέβαια, η αίσθηση της προσφοράς δεν θα πρέπει να αφορά μόνο σε έναν μήνα τον χρόνο, αλλά να αποτελεί συνειδητή επιλογή της καθημερινότητας, που είναι σκληρή για αρκετούς συνανθρώπους μας.

Ετσι, λοιπόν, αυτή την περίοδο θα ακούσουμε και θα παρευρεθούμε σε πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις οργανώσεων, που προσπαθούν να συγκεντρώσουν είτε χρήματα, είτε υλικά αγαθά για όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Είναι ανάγκη, όμως, να γινόμαστε άνθρωποι μόνο την εποχή των εορτών; Οσοι έχουν ανάγκη τώρα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα ολόκληρη τη χρονιά. Θα ελπίζουν πως κάποιος θα τους θυμηθεί, χωρίς να χρειαστεί να δει τα λαμπάκια ή τα στολίδια για να ευαισθητοποιηθεί και να βοηθήσει.

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, πολύς κόπος. Μικρές κινήσεις και ελάχιστη προσφορά από τον καθένα μας πιο συχνά και ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος. Σε επίπεδο ανθρώπινο, κυρίως, μέρες που είναι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου