Ο ΕΟΠΥΥ και τα διαρθρωτικά μέτρα

ο-εοπυυ-και-τα-διαρθρωτικά-μέτρα-278467

Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να μετατραπεί σε σύγχρονο, ευέλικτο, μοντέρνο και οικονομικά βιώσιμο οργανισμό. Το κυριότερο να υπηρετεί τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρεί, να τον εξυπηρετεί, να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του

Η προβληματική σχέση ΕΟΠΥΥ και γιατρών δεν είναι τωρινή. Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος οργανισμός καταγράφονται αρρυθμίες. Κάθε φορά που η εκάστοτε διοίκηση επιχειρούσε να βρει λύσεις ήταν αποσπασματικές, με αποτέλεσμα, αντί το πρόβλημα να επιλύεται οριστικά, να διαιωνίζεται.

Εχουν δίκιο οι επαγγελματίες ιδιώτες γιατροί, όταν διαμαρτύρονται, διότι τους οφείλονται χρήματα, που δεν τους έχουν καταβληθεί εδώ και καιρό.

Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να απαιτεί παροχή υπηρεσιών χωρίς να πληρώνει, πολλώ δε μάλλον όταν οι γιατροί για τις υπηρεσίες που παρέχουν έχουν φορολογηθεί και έχουν καταβάλει στα δημόσια ταμεία τον φόρο που τους αναλογεί.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, λίγο πολύ. Οι πάροχοι ολοένα και συχνότερα βρίσκονται αντιμέτωποι με κούρεμα των νοσηλίων, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται κάθε φορά ο οικονομικός τους προγραμματισμός.

Αν η κατάσταση συνεχιστεί και δεν διορθωθούν τα κακώς κείμενα, πολύ σύντομα ο ΕΟΠΥΥ, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, θα απαξιωθεί επιπλέον.

Είναι θετικό ότι η νέα διοίκηση, που ανέλαβε πρόσφατα, προχώρησε ήδη σε καταγραφή της υφιστάμενης οικονομικής και οργανωτικής κατάστασης στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να ακολουθήσει ο μετασχηματισμός του οργανισμού στο πλαίσιο της μείωσης της γραφειοκρατίας, της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και του ελέγχου των δαπανών, προκειμένου να είναι πλέον ισχυρός.

Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να μετατραπεί σε σύγχρονο, ευέλικτο, μοντέρνο και οικονομικά βιώσιμο οργανισμό. Το κυριότερο να υπηρετεί τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρεί, να τον εξυπηρετεί, να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του.

Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζεται άμεσα να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα, που θα επιτρέψουν στον ΕΟΠΥΥ να καταστεί βιώσιμος και να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου