ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Αμφιταλαντεύονται οι αγρότες

αμφιταλαντεύονται-οι-αγρότες-279728

Σε πανελλαδική σύσκεψη στις 15 Δεκεμβρίου στη Λάρισα θα καθορίσουν τη στάση τους

Στάση αναμονής τηρούν προς το παρόν οι αγρότες της Μαγνησίας, παρά το γεγονός ότι μόλις χθες στην Καρδίτσα έκαναν την εμφάνισή τους στον δρόμο τα πρώτα τρακτέρ στο πλαίσιο κινητοποίησης που αποφάσισε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλικής πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγροτικοί σύλλογοι Αλμυρού και Σούρπης, καθώς επίσης Ζαγοράς, Νοτίου Πηλίου και οι αγρότες της περιοχής του Αερινού συντάσσονται μεν με το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν προς συζήτηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι συνάδελφοί τους, περιμένουν όμως να σταθμίσουν όλα τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν μετά και την πανελλαδική σύσκεψη που προγραμματίζεται 15 Δεκεμβρίου στη Λάρισα με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Οι αποφάσεις της επικείμενης σύσκεψης θα καθορίσουν και τις επόμενες κινήσεις τους, με τους αγροτοσυνδικαλιστές να επισημαίνουν πως όλα θα κριθούν από το ενδιαφέρον που θα υπάρχει για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Βραχνάς το υψηλό κόστος

Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι αγρότες είναι το υψηλό κόστος παραγωγής. Κάθε καλλιεργητική περίοδο, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Αγγελής, γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής από το μπλόκο του Αερινού, οι παραγωγοί δίνουν τη μάχη της επιβίωσης.

Το κόστος παραγωγής, δηλαδή τιμή πετρελαίου, γεωργικών εφοδίων οι τιμές πώλησης των προϊόντων κυρίως στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι, στα σιτηρά και στο γάλα αποτελούν «θηλιά» για τους αγρότες.

Σε συνδυασμό με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ οι οποίες δεν καταβάλλονται γρήγορα αφενός και αφετέρου δεν αφορούν σ’ όλες τις ζημιές, δημιουργείται ένα σκηνικό εκρηκτικό.

«Διεκδικούμε κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος και ένα εισόδημα για να ζήσουμε με άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος και σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά», επισήμανε ο κ. Αγγελής στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Δεν είναι δυνατόν να πληρωνόμαστε το στρέμμα το βαμβάκι 160 ευρώ (με απόδοση 400 κιλά) και την ίδια ώρα τα έξοδα όλη την καλλιεργητική περίοδο ανά στρέμμα να είναι 230 ευρώ. Μπαίνουμε μέσα», εξήγησε ο ίδιος.

Κινητοποιήσεις στην Καρδίτσα

Στην επαρχιακή οδό που κατευθύνεται από τον Παλαμά προς τον κόμβο του δέλτα Καρδίτσας, πάντως τοποθέτησαν χθες οι αγρότες του νομού τα δεκάδες τρακτέρ οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Είχε προηγηθεί πολύωρη διαβούλευση και συζήτηση με τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες απαγόρευσαν την μετακίνηση των τρακτέρ στη γέφυρα του αυτοκινητοδρόμου Ε65.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Τζέλλας, επισήμανε: «Διεκδικούμε καλύτερες τιμές στο βαμβάκι, οι οποίες είναι εξευτελιστικές και 20% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για άλλα αγροτικά προϊόντα, οι τιμές των οποίων θα πρέπει να αυξηθούν επίσης καθώς οδηγούν σε δραστική μείωση του εισοδήματός μας. Το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό και ασύμφορο, και θα πρέπει να μειωθεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου.

Επίσης διεκδικούμε αφορολόγητο πετρέλαιο, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων, όπως και κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου