Οι επιχειρήσεις και η έλλειψη ρευστότητας

Τελευταία ενημέρωση: 2019-12-02, 20:33:09
Οι επιχειρήσεις και η έλλειψη ρευστότητας

Με την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων θα σταλεί ισχυρό μήνυμα σε όσους θέλουν, αλλά είναι διστακτικοί στην τοποθέτηση των κεφαλαίων τους στην ελληνική αγορά, να επενδύσουν

 

Eχει επισημανθεί κατά κόρον τα τελευταία χρόνια πως η κοινωνία, η οικονομία και η χώρα έχουν ανάγκη από την υλοποίηση νέων επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες υγιείς και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Η απασχόληση υπέστη μεγάλη καθίζηση τα χρόνια των μνημονίων, η οποία κόστισε ακριβά τόσο σε εργατικό δυναμικό, όσο και στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Η επενδυτική αντεπίθεση είναι μονόδρομος στην παρούσα φάση και αν μη τι άλλο το μόνο αντίδοτο στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Ως εκ τούτου, η επιμονή της κυβέρνησης στην υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων κινείται αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση, σε συνδυασμό με τις άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνονται, προκειμένου να αλλάξει άρδην το κλίμα.

Με την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων θα σταλεί ισχυρό μήνυμα σε όσους θέλουν, αλλά είναι διστακτικοί στην τοποθέτηση των κεφαλαίων τους στην ελληνική αγορά, να επενδύσουν.

Αρκεί να πειστούν ότι η χώρα μας διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και τις ασφαλιστικές δικλίδες, προκειμένου οι επενδύσεις τους να υλοποιούνται γρήγορα και να είναι αποδοτικές.

Να πειστούν ότι τα κεφάλαιά τους θα πιάσουν τόπο και ότι θα δοθεί η δέουσα προσοχή, ώστε η πορεία μέχρι την ευόδωση των επενδύσεων δεν θα είναι στρωμένη με αγκάθια.

Αν, μάλιστα, όλα τα παραπάνω συνδυαστούν με μέτρα, τα οποία θα αποσκοπούν στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες κατάφεραν να μείνουν όρθιες στα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης, τότε πραγματικά η οικονομία θα έχει πάρει μπροστά.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη μέτρα για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σε ό,τι αφορά στη φορολογία και τη ρύθμιση χρεών, απομένει, όμως, να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας. Ειδικά για τις πολλές και μικρές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να «πνίγονται» ακόμη και για μικρά ποσά, που αν είχαν εξασφαλισμένα από δανειοδότηση δεν θα ασφυκτιούσαν στην καθημερινότητά τους.

Η αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας θα δώσει την πολυπόθητη ανάσα, που τόσο έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις. Θα πρέπει να είναι το επόμενο θέμα, για το οποίο η κυβέρνηση χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα. Να ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης, ώστε η μηχανή… να πάρει μπροστά.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
3
=