Η ιατρική κοινότητα έχει δίκιο

η-ιατρική-κοινότητα-έχει-δίκιο-286916

Ο πληθυσμός πρέπει να είναι ενημερωμένος, διότι διαφορετικά το πρόβλημα της δημόσιας υγείας θα εντείνεται. Ας τελειώνουμε επιτέλους με τις συνωμοσιολογικές θεωρίες και τη στρεβλή ενημέρωση. Ας σοβαρευτούμε

Σοκ στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει ο θάνατος 8χρονου παιδιού από ξεχασμένη ασθένεια. Αρχικά επισημάνθηκε πως δεν είχε κάνει εμβόλιο. Στην πορεία της ημέρας υπήρξε ανατροπή, διότι σύμφωνα με την ιατρική καρτέλα του παιδιού τα εμβόλια είχαν γίνει κανονικά.

Επειδή ωστόσο το θέμα του εμβολιασμού παραμένει επίκαιρο καιρός είναι να μιλήσουν όλοι με ανοιχτά χαρτιά.

Ηρθε επιτέλους η ώρα να μιλήσουμε για… υποχρεωτικότητα εμβολίων, ώστε να θωρακιστούν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και η δημόσια υγεία στην Ελλάδα; Στη Γερμανία, σύμφωνα με ιατρικά ενημερωμένα sites, σκέπτονται να επιβάλλουν πρόστιμα σε γονείς και κηδεμόνες, που δεν θα εμβολιάζουν τα παιδιά τους, στην Ιταλία δεν γίνονται δεκτοί οι μαθητές στα σχολεία, αν δεν εμβολιαστούν πρώτα.

Μήπως πρέπει κι εμείς να κάνουμε κάτι περισσότερο, ενδεχομένως να πρέπει να αλλάξει και το νομικό πλαίσιο, ώστε να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές από… νοσήματα, που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια;

Οι καμπάνιες ενημέρωσης για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα των εμβολίων, που άρχισαν, πρέπει να συνεχιστούν μήπως και προλάβουμε χειρότερες καταστάσεις.

Δεν είναι δυνατόν η ιατρική κοινότητα να προτρέπει ειδικά τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιάζονται και ορισμένοι να στέκονται στους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, με αμφιβόλου προέλευσης εκτιμήσεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος, που βρήκε έκφραση στον χαοτικό κόσμο του διαδικτύου και σε «τσαρλατάνους», που χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση «παίρνουν κόσμο στον λαιμό τους».

Είναι κωμικοτραγικό και απαράδεκτο να πεθαίνουν άτομα, ενώ υπάρχουν ασφαλή εμβόλια.

Ο πληθυσμός πρέπει να είναι ενημερωμένος, διότι διαφορετικά το πρόβλημα της δημόσιας υγείας θα εντείνεται.

Ας τελειώνουμε επιτέλους με τις συνωμοσιολογικές θεωρίες και τη στρεβλή ενημέρωση. Ας σοβαρευτούμε.

Τα εμβόλια όχι μόνο προλαμβάνουν πολλές ασθένειες και σώζουν ανθρώπινες ζωές, αλλά μειώνουν και τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια έναν από τους 10 σημαντικότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία φέτος. Αυτό και μόνο θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους σοβαρά αφενός, αφετέρου να μας οδηγήσει να αντιταχθούμε με κάθε δύναμη στην παραπληροφόρηση, σε ό,τι έχει να κάνει με ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου