Μέχρι πότε η Ευρώπη θα σφυρίζει αδιάφορα

μέχρι-πότε-η-ευρώπη-θα-σφυρίζει-αδιάφο-288044

Πρέπει επιτέλους να αναλάβει και τις δικές της ευθύνες, ειδικά στο θέμα της αναλογικής κατανομής. Να καταλάβει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αναλάβει όλο αυτό το βάρος

Το μεταναστευτικό επέστρεψε… και μάλιστα με ένταση. Τους τελευταίους μήνες η χώρα διάγει δύσκολες μέρες, με τα νησιά να δεινοπαθούν εξαιτίας της αύξησης των μεταναστευτικών ροών και την ίδια στιγμή την Ευρώπη να συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα…

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να ασκηθεί κάθε είδους πίεση στο κέντρο λήψης των αποφάσεων των Βρυξελλών, δυστυχώς οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μέχρι στιγμής δείχνουν , αν όχι αδιάφοροι, να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με παθητικότητα.

Το μήνυμα, βέβαια, έχει πάει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως αν δεν ληφθούν μέτρα, το μεταναστευτικό – προσφυγικό θα χτυπήσει και τη δική τους πόρτα.

Πριν γίνει αυτό χρειάζονται πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κυβέρνηση αποφάσισε με τον νέο νόμο την παροχή ασύλου με τάχιστες διαδικασίες και επιστροφές των ανθρώπων που εισήλθαν στη χώρα με παράνομες – παράτυπες διαδικασίες στις εστίες τους, έθεσε το πλαίσιο, όμως χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις και από την Ευρώπη.

Πρέπει επιτέλους να αναλάβει και τις δικές της ευθύνες, ειδικά στο θέμα της αναλογικής κατανομής. Να καταλάβει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αναλάβει όλο αυτό το βάρος.

Επιβάλλεται η χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής ασφάλειας και μετανάστευσης. Μπορεί τα κράτη μέλη να μην είχαν εξαρχής την ίδια άποψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, καθώς πολλοί πίστευαν ότι το προσφυγικό είναι πρόβλημα του νότου, όμως απαιτείται ολιστική προσέγγιση του προβλήματος.

Είναι απαράδεκτο η Ευρώπη, που θα πρέπει να στηρίζει την πολιτική της στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας πάντα με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου, να αφήνει μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα να βγάλει «το φίδι από την τρύπα».

Ο αγώνας της χώρας είναι δύσκολος και άνισος. Ας καταλάβουν επιτέλους οι Ευρωπαίοι ότι έχουμε φτάσει στα όριά μας. Χωρίς ουσιαστική αλληλεγγύη στο συγκεκριμένο θέμα το πρόβλημα με μαθηματική ακρίβεια και πάλι θα χτυπήσει την πόρτα τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου