Εκτός από πολιτική βούληση χρειάζεται και συναντίληψη

εκτός-από-πολιτική-βούληση-χρειάζετα-290526

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του μητρώου και για λόγους συμβολισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι, εκτός όλων των άλλων, για πρώτη φορά οι επιχειρηματίες, που θα είναι συνεπείς σε ό,τι προβλέπει ο νόμος, θα επιβραβεύονται

Το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής , αποδεικνύεται αφενός από τον τρόπο με τον οποίο έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι και σε τοπικό επίπεδο για την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία, αφετέρου από την απόφαση να δημιουργηθεί το μητρώο του συνεπή επιχειρηματία.

Το μητρώο θα καταγράφει τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και θα τις εξαιρεί από τους στοχευμένους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ θα τις επιβραβεύει με μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους.

Για την ένταξη στο μητρώο θα λαμβάνονται υπόψη κυρίως η συστηματική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα ως προς την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του μητρώου και για λόγους συμβολισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι, εκτός όλων των άλλων, για πρώτη φορά οι επιχειρηματίες, που θα είναι συνεπείς σε ό,τι προβλέπει ο νόμος, θα επιβραβεύονται, γεγονός που αλλάζει άρδην πλέον τη σχέση πολιτείας και επιχειρηματικότητας, που δεν θα εξαντλείται στον εντοπισμό και την ανάδειξη των «κακών παραδειγμάτων» σε συνδυασμό με αποτρεπτικό πλαίσιο κυρώσεων, όπως είναι για παράδειγμα το σύστημα «Τειρεσίας», που ίσχυε για τους κακοπληρωτές.

Ενδεχομένως να συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της συστηματικής και υποτροπιάζουσας παραβατικότητας, ώστε να αντιμετωπιστεί και η μεγάλη πληγή της εισφοροδιαφυγής για να ενισχυθεί επιπλέον η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο ασφαλώς χρήζει ακόμη πολλών αλλαγών για να καταστεί ακμαίο.

Προς το παρόν, πάντως, οι καμπάνες πέφτουν βροχή, ενώ το γεγονός ότι δόθηκε εντολή να είναι πιο συχνοί οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις, που είναι υπότροπες, δείχνει επίσης πως δεν πρόκειται να μείνουν σε «χλωρό κλαρί» εργοδότες, που επιμένουν να καταστρατηγούν τον νόμο και να μη συμμορφώνονται στις σχετικές διατάξεις. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν οι τρόποι, τους οποίους χρησιμοποιούν πολλοί για να ξεφύγουν από τον νόμο, νομίζοντας ότι κάθε φορά θα τη «βγάζουν καθαρή», μόνο και μόνο επειδή οι εργαζόμενοι στις περισσότερες των περιπτώσεων φοβούνται να καταγγείλουν τις αυθαιρεσίες για να μη χάσουν τη δουλειά τους.

Η πολιτεία δείχνει τον δρόμο με τα νέα νομοθετήματά της. Καιρός να αλλάξει η νοοτροπία τόσο των επιχειρηματιών, όσο και των εργαζομένων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου