Επαγρύπνηση και πρωτοβουλίες

επαγρύπνηση-και-πρωτοβουλίες-291899

Στην περίπτωση, ωστόσο, των γυναικών στην Ελλάδα, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η βία εναντίον τους έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό από ποτέ

Τα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, πραγματικά σοκάρουν.

Τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι γυναίκες, χωρίς φυσικά να σημαίνει πως δεν υπάρχουν άνδρες, που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Για αυτό άλλωστε και το σωστότερο είναι να μιλάμε για έμφυλη βία.

Στην περίπτωση, ωστόσο, των γυναικών στην Ελλάδα, όλες έρευνες δείχνουν ότι η βία εναντίον τους έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό από ποτέ.

Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές οι γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, δεν καταγγέλλουν το γεγονός, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να προστατέψουν την οικογένεια από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοενοχοποιούνται ή αγνοούν ότι η ψυχολογική και οικονομική βία, που τους ασκείται, αποτελεί καταχρηστική συμπεριφορά και καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Ομως, το ζήτημα της κακοποίησης από συζύγους, εραστές, αδελφούς ή πατέρες δεν είναι μόνον γυναικείο θέμα, αλλά έχει ευρύτερες προεκτάσεις ψυχολογικές, ιατρικές, νομικές και κοινωνιολογικές.

Απαιτεί τη συνεργασία των γυναικείων οργανώσεων και όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, που έρχονται σε επαφή με τους δράστες και τα θύματα κακοποίησης, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η ενδοοικογενειακή βία έρχεται πλέον στο προσκήνιο ως ένα άκρως πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Το μεγαλύτερο, όμως, βάρος πέφτει στην Πολιτεία, που θα πρέπει να μεριμνήσει για την αύξηση σε αριθμό, αλλά και την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων χώρων φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Δεν αρκεί μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία. Το κράτος έχει την υποχρέωση και την ευθύνη για τη φυσική προστασία των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, αλλά και την ψυχολογική, κοινωνική, νομική και οικονομική στήριξή τους.

Θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση για το πρόβλημα, αλλά και για τους τρόπους απεγκλωβισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου