Οι αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση είναι επιβεβλημένες

οι-αλλαγές-στην-κοινωνική-ασφάλιση-εί-293974

Το βιοτικό επίπεδο των παλιών, αλλά και των νέων συνταξιούχων φθίνει συνεχώς

Η σύγκρουση των γενεών μεταξύ παλιών και νέων συνταξιούχων έχει ήδη ξεκινήσει. Το βιοτικό επίπεδο των παλιών συνταξιούχων φθίνει συνεχώς, όπως και των νέων, καθώς πλέον οι εισφορές δίνονται για να πληρωθούν συντάξεις προηγούμενων γενεών, δεν υπάρχει αποθεματικό από τις περικοπές που έχουν γίνει μέχρι τώρα, γιατί δόθηκε για να καλυφθούν οι ανάγκες συνταξιοδότησης νέων συνταξιούχων και το αποθεματικό των ταμείων διαρκώς περιορίζεται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, «η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη τη δεκαετία 2020 -2030, οπότε και θα συνταξιοδοτηθούν οι Ελληνες που γεννήθηκαν το 1960. Τα στοιχεία λένε ότι από το 1960 και έπειτα είχε καταγραφεί σημαντική αύξηση στον αριθμό γεννήσεων. Αν ισχύει, σημαίνει πως θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό συνταξιοδοτήσεων, που συνεπάγεται ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να χρηματοδοτηθούν συντάξεις νέων συνταξιούχων», τόνισε.

Με τα σημερινά δεδομένα η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, χωρίς η καταβολή των υποχρεώσεών του να προκαλεί ελλείμματα, φτάνει μέχρι το 2024, χωρίς άλλες περικοπές συντάξεων, μετά όμως αρχίζουν να προκύπτουν ελλείμματα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, που θα βγαίνει μαζικά στη σύνταξη.

Η μόνη λύση είναι να εφαρμοστεί κυβερνητική πολιτική, που θα είναι αυστηρά προσηλωμένη στην ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, άρα και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία.

Οσο το ασφαλιστικό σύστημα συνδέεται με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς στη χώρα, τόσο θα γίνεται πιο επείγουσα η ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικές στρατηγικές για τη διασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας. Σε διαφορετική περίπτωση σε λίγα χρόνια πάλι θα χρειάζεται νέος νόμος για να μη βουλιάξουν τα ταμεία, λαμβανομένων υπόψη και των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων στη χώρα μας.

Με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό αντιλαμβάνεται και ο πιο αδαής πως όσοι εναντιώνονταν εξαρχής στον συγκεκριμένο νόμο και το χαρακτήριζαν «έκτρωμα» είχαν απόλυτο δίκιο, καθώς προκάλεσε νέα γενιά φτωχών χαμηλοσυνταξιούχων, διότι οι περικοπές δεν έχουν τέλος.

Εκτός από τις μειωμένες αποδοχές, υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ήδη επιφέρει περικοπές στο ΕΚΑΣ, που έχει γίνει πλέον φιλοδώρημα, καθώς επίσης ο επανυπολογισμός που έχει προκαλέσει μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις .

Οσοι γνωρίζουν τη λειτουργία του είναι βέβαιοι πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν γίνεται βιώσιμο με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, αφού η υλοποίησή του έχει ήδη προκαλέσει νέα κατηγορία συνταξιούχων στα όρια της φτώχειας.

Από τη στιγμή που βασίζεται μόνο σε περικοπές των συντάξεων και όχι σε ενίσχυση του συστήματος με νέες εισφορές, που σημαίνει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, με μαθηματική ακρίβεια εκτιμάται πως κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Για αυτό και είναι επείγουσα ανάγκη οι αλλαγές να προχωρήσουν άμεσα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου