Η ώρα του προϋπολογισμού

η-ώρα-του-προϋπολογισμού-295121

Οι φοροελαφρύνσεις, σε συνδυασμό με την πάταξη της φοροδιαφυγής και το νοικοκύρεμα των δαπανών, μπορούν να διασφαλίσουν την ενίσχυση της οικονομίας

Από μία πρώτη ανάγνωση του περιεχομένου του προϋπολογισμού 2020 και της εισηγητικής έκθεσης, που τον συνοδεύει, η εκτίμηση είναι πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς περιλαμβάνει σημαντικά αναπτυξιακά μέτρα και δράσεις με κοινωνικό πρόσημο, όπως επίσης και παρεμβάσεις, που σταθεροποιούν ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που μέχρι στιγμής είναι θετικό, καθώς το 2019 κλείνει με υπερπλεόνασμα.

Οι δράσεις, που αφορούν στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μέτρα προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κράτους, θεωρείται βέβαιο πως θα δώσουν ανάσα στην αγορά.

Παράλληλα, θα συμβάλλουν και στη φορολογική συμμόρφωση των πολιτών, ώστε να σταματήσει η αίσθηση της φορολογικής αδικίας για μισθωτούς και συνταξιούχους, που ήταν πάντα εκείνοι που σήκωναν στους ώμους τους μέχρι τώρα το κύριο βάρος.

Είναι προφανές ότι με τον νέο προϋπολογισμό, σημειωτέον είναι ο πρώτος που φέρει την υπογραφή της νέας κυβέρνησης, επιδιώκεται να καταγραφεί η ενίσχυση της οικονομίας με νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι φοροελαφρύνσεις, σε συνδυασμό με την πάταξη της φοροδιαφυγής και το νοικοκύρεμα των δαπανών, μπορούν να διασφαλίσουν την ενίσχυση της οικονομίας με αντιστροφή της υπερφορολόγησης και τη δημιουργία πιο φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς απασχόλησης.

Στο τελευταίο φαίνεται πως ποντάρει σημαντικά το υπουργείο Οικονομικών. Στον νέο προϋπολογισμό προβλέπει αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 15,6%, στόχος ρεαλιστικός και διόλου ανέφικτος, αν πράγματι προχωρήσουν επενδύσεις, που ήταν βαλτωμένες χρόνια και αν δρομολογηθούν αφενός νέα μεγάλα έργα, αφετέρου συνεχιστούν απρόσκοπτα άλλα, που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία εκτέλεσης και χρηματοδοτούνται από τον δημόσιο κορβανά.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, όπερ σημαίνει ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε και όλους τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και θα πάρουν θέση δημόσια επισημαίνοντας τα υπέρ και τα κατά, με γνώμονα πάντα το καλύτερο που μπορεί να γίνει, ώστε επιτέλους η οικονομία να κάνει επιπλέον βήματα μπροστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου