Προέχει η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας

προέχει-η-βελτίωση-των-υπηρεσιών-υγεί-297751

Η λύση στο καυτό πρόβλημα της υποστελέχωσης Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας δεν είναι οι διαρκείς παρατάσεις στις συμβάσεις των επικουρικών γιατρών, αλλά η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι δρομολογεί την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, που απασχολούνται στα Νοσοκομεία όλης της χώρας. Οι συμβάσεις τους λήγουν τέλος Νοεμβρίου και αντιλαμβάνεται κανείς πως αν δεν παραταθούν, απ’ όπου αποχωρούν επικουρικοί θα αφήνουν πίσω τους… συντρίμμια. Οι επικουρικοί γιατροί είναι γνωστό πως βάζουν πλάτη και στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και χρόνια, ειδικά στα χρόνια της κρίσης και αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να τους είχαμε ανακαλύψει θα μπορούσε να πει κανείς.

Η λύση στο καυτό πρόβλημα της υποστελέχωσης Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας δεν είναι οι διαρκείς παρατάσεις στις συμβάσεις των επικουρικών γιατρών, αλλά η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Στα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Αχιλλοπουλείου, το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι το σημαντικότερο, αφού προκαλεί πολλές παρενέργειες στην εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και κατ’ επέκταση έχει σοβαρές συνέπειες στους ίδιους τους ασθενείς και στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, που πρέπει να απολαμβάνουν, αλλά είναι αδύνατο.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας, αναλαμβάνοντας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε χιλιάδες προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς ούτε καν να καλύπτονται οι ανάγκες, με αποτέλεσμα από τις 1.618 θέσεις γιατρών ΕΣΥ, που προκηρύχθηκαν το 2018, σήμερα, στο τέλος του 2019, μόνο 354 έχουν ολοκληρωθεί, ποσοστό 22%.

Παράλληλα αντί να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, δόθηκε το βάρος σε επικουρικούς, με αποτέλεσμα 4 στα 10 Νοσοκομεία να αναφέρουν ότι δεν είναι εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών.

Για αυτό ακόμη και ο τέως υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός, που προχθές επισκέφτηκε στον Βόλο, επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, αφού δέχτηκε πυρά από γιατρούς και εργαζόμενους για το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι κυβερνητικές επί ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύσεις για την υγεία.

Επειδή, όμως, πρόκειται για τον πλέον νευραλγικό τομέα, που έχει να κάνει με τους πολίτες, είναι προφανές ότι ο χώρος της υγείας δεν προσφέρεται για πολιτική και κομματική αντιπαράθεση.

Το μόνο που ενδιαφέρει είναι πώς θα υπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης, πώς θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς και πως ο καθένας, που έρχεται σε επαφή με οποιαδήποτε δημόσια δομή υγείας, θα μπορεί να εξυπηρετηθεί και πάνω απ’ όλα θα αισθάνεται κάθε λίγο ότι βελτιώνονται οι συνθήκες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου