Κανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα

κανένας-δρόμος-δεν-είναι-στρωμένος-με-300770

Η αναθέρμανση της οικονομίας, την οποία υποσχέθηκε προεκλογικά η ΝΔ, πρέπει άμεσα να γίνει πράξη, μέσω πλέγματος δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων

Οσοι εδώ και καιρό είχαν σπεύσει να επισημάνουν πως η αναθέρμανση της οικονομίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, δικαιώνονται καθημερινά για την ψύχραιμη εκτίμησή τους.

Καταβάλλεται προσπάθεια να αναθερμανθούν η αγορά και η οικονομία, αλλά ο δρόμος δείχνει κάθε άλλο παρά εύκολος.

Οι έμποροι έχουν να το λένε για την προβληματική εικόνα στην αγορά τον Οκτώβριο. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου ζέσταναν μεν τα ταμεία, αλλά όχι σε βαθμό τέτοιο, που να τονώσουν την αγορά δυναμικά.

Είναι σαφές ότι στην πραγματική αγορά, στην πιάτσα, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί, μέχρι η οικονομία να ανακάμψει ουσιαστικά.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει βάλει στόχο να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα, ώστε η μηχανή να πάρει μπροστά.

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που τέθηκε σε διαβούλευση, περιλαμβάνονται μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας και κοινωνικής στήριξης ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Οι 7 στους 10 φορολογούμενους δηλώνουν εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ. Από εκείνους, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, που πληρώνουν φόρο, θα δουν μειώσεις από 117 έως 177 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν πολύ μεγαλύτερες μειώσεις.

Είναι προφανές ότι σε συνδυασμό με τις άλλες μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται, το 2020 θα είναι έτος πολύ κρίσιμο για την ελληνική οικονομία και την αγορά, αν μάλιστα συνδυαστεί και με αντισταθμιστικά αναπτυξιακά μέτρα.

Η αναθέρμανση της οικονομίας, την οποία υποσχέθηκε προεκλογικά η ΝΔ, πρέπει άμεσα να γίνει πράξη, μέσω πλέγματος δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, έτσι ώστε η αύξηση της αγοραστικής δύναμης από τις νέες επενδύσεις να τονώσει την ιδιωτική κατανάλωση.

Εν κατακλείδι, μόνον αν πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις θα οδηγηθούμε στην αύξηση της δραστηριότητας στους παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης τσαλακώθηκαν, στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης και της ιδιωτικής κατανάλωσης και στην ομαλοποίηση της αγοράς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου