ΤΟΠΙΚΑ

Η… μεγάλη έξοδος των γιατρών από τα Πολυιατρεία του Βόλου

η-μεγάλη-έξοδος-των-γιατρών-από-τα-πολ-303948

Μασέλες τέλος και εξετάσεις σε ΩΡΛ τέλη Δεκεμβρίου λόγω συνταξιοδότησης

Τοποθέτηση μασελών, επισκέψεις σε παθολόγο και εξέταση σε ΩΡΛ τέλος από τον Δεκέμβριο και μετά στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ και νυν Κέντρου Υγείας Βόλου.

Από τη νέα χρονιά η συγκεκριμένη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην οποία προσέρχονται καθημερινά δεκάδες ασφαλισμένοι, συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο σε γιατρούς.

Αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης ένας παθολόγος, από τους δύο που υπηρετούν, ένας ΩΡΛ, που είναι και ο μοναδικός, και μία οδοντίατρος η οποία είναι επιφορτισμένη με την τοποθέτηση τεχνητών οδοντοστοιχιών (μασελών).

Είναι προφανές ότι με αυτά τα δεδομένα, η υγειονομική μονάδα αναμένεται να αποδυναμωθεί ιατρικά και οι εκπρόσωποι των γιατρών ζητούν άμεσες προσλήψεις.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, συγκεκριμένη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υπολειτουργεί, χωρίς βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να προσέρχονται για να προγραμματίσουν ραντεβού και να αποχωρούν άπραγοι.

Το Δημόσιο Κέντρο Υγείας Βόλου λειτουργεί με βάση όσα τμήματα προϋπήρχαν με το ΠΕΔΥ. Ειδικότερα λειτουργούν το ακτινολογικό τμήμα, το γυναικολογικό, το καρδιολογικό, το κυτταρολογικό, το ορθοπεδικό, τα οδοντιατρεία, το παθολογικό, το πνευμονολογικό, το παιδιατρικό, το χειρουργικό, το τμήμα ΩΡΛ και το μικροβιολογικό – παθολογικό. Επίσης λειτουργεί ο Σταθμός Μάνας και Παιδιού, φυσικοθεραπευτήριο, οδοντοπροσθετικό και ορθοδοντικό τμήμα.

Υπολογίζεται πως εξυπηρετούνται καθημερινά 300 ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, για αυτό και επείγει η άμεση πρόσληψη γιατρών ειδικοτήτων, όπως παθολόγοι, παιδίατροι, γενικοί γιατροί, ορθοπεδικοί, ωτορινολαρυγγολόγοι, νευρολόγοι, οφθαλμίατροι και καρδιολόγοι.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετά από τα ιατρεία του πρώην πλέον ΠΕΔΥ Βόλου εξυπηρετούν ασφαλισμένους όχι μόνο από τη Μαγνησία αλλά από Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα ειδικά για γυναικολογικές εξετάσεις (τεστ ΠΑΠ και κυτταρολογικές), για οδοντιατρικές υπηρεσίες αλλά και για μαστογραφίες και πανοραμικές εξετάσεις στόματος.

Αντικίνητρο οι αποδοχές

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι υπάρχοντες γιατροί των πολυιατρείων έχουν πλέον εναποθέσει τις ελπίδες τους ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την προκήρυξη προσλήψεων νέων μόνιμων γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Αυτό που ωστόσο προβληματίζει είναι αν θα υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον και από συναδέλφους τους γιατρούς, καθώς οι αποδοχές των γιατρών στα πολυιατρεία του πρώην ΠΕΔΥ είναι απέχουν σημαντικά από τους αντίστοιχους μισθούς των γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα συνδικαλιστικά τους όργανα έχουν επανειλημμένως ζητήσει την πλήρη επιστημονική, μισθολογική και εργασιακή εξομοίωση των γιατρών της Πρωτοβάθμιας με τους γιατρούς του ΕΣΥ των Νοσοκομείων (Πρωινό ωράριο, συμμετοχή στη λειτουργία των Νοσοκομείων κλπ) καθώς και την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που αφορά στην επιστροφή των περικοπών των μνημονιακών αποφάσεων και η οποία δεν έχει επεκταθεί στον δικό τους κλάδο, παρά μόνο στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου