ΤΟΠΙΚΑ

Ανάβει «φωτιές» το δικαστικό μέγαρο

ανάβει-φωτιές-το-δικαστικό-μέγαρο-304584

«Κάποιοι βάζουν την κομματική τους θέση πάνω από την ιδιότητα του εκπροσώπου των συμπολιτών τους» επισημαίνουν και επαναφέρουν την πρόταση για ανέγερση νέου κτιρίου

Ανάβει «φωτιές» η αναζήτηση λύσης για το κτιριολογικό του δικαστικού μεγάρου. Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων σε μακροσκελή ανακοίνωσή του εκφράζει την ενόχλησή του εκτιμώντας ότι επιχειρείται να δημιουργηθούν τετελεσμένα, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και αφήνει αιχμές κατά της βουλευτή της ΝΔ Ζέττας Μακρή, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της μαζί με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρ. Στρατηγόπουλο στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Κάποιοι βάζουν την κομματική τους θέση πάνω από την ιδιότητα του εκπροσώπου των συμπολιτών τους στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κοινοβούλιο και μάλιστα προσπαθούν να εμπλέξουν και το ΔΣ του συλλόγου μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος και δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος σε μια απλή ανακαίνιση του παρόντος κτιρίου και την ανέγερση συνοδού κτιρίου στον ίδιο χώρο, παραπέμποντας στην απόφαση που είχε λάβει το 2014 για την ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου και λειτουργικού δικαστικού μεγάρου.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Χρ. Μπουκώρος, Θανάσης Λιούπης και Κων. Μαραβέγιας έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα για το θέμα του δικαστικού μεγάρου, με γνώμονα να βρεθεί η ιδανικότερη λύση.

Ανέγερση νέου κτιρίου

«Η προ δεκαπενταετίας απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου μας για ένα νέο λειτουργικό σύγχρονο δικαστικό μέγαρο ανανεώθηκε με νέα απόφαση το 2014 τονίζοντας ότι οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες ,ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανέγερση ενός σύγχρονου και λειτουργικού δικαστικού μεγάρου και ότι είμαστε αντίθετοι στον διαμελισμό των υπηρεσιών που συστεγάζονται σε αυτό. Οι θέσεις παραμένουν οι ίδιες και τα μέλη του ΔΣ και αυτής της διετίας κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια με επισκέψεις στο υπουργείο ,με δημοσιεύματα ,με επιστολές σε βουλευτές όλων των κομμάτων», επισημαίνει ο Σύλλογος στην εισαγωγή της ανακοίνωσής του.

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

«Θυμίζουμε- συνεχίζει – εδώ την τελευταία επίσκεψη υπουργού δικαιοσύνης στο Βόλο (αφού είχαν προηγηθεί άλλες 3-4 σε βάθος 15ετίας) κατά τη διάρκεια εργασιών του συνεδρίου της ΟΔΥΕ το 2014 και την διάθεση του να ερευνηθεί η δυνατότητα μεταφοράς των δικαστικών υπηρεσιών στην πρώην στέγη ανηλίκων Βόλου. Η έκταση αυτή είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και περιλαμβάνονταν στο σχέδιο πόλης μέσα στα προτεινόμενα οικόπεδα για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης το 2015 ζητήσαμε συνάντηση με τον υπουργό δικαιοσύνης τρεις φορές .Την πρώτη συστάθηκε μια άτυπη επιτροπή η οποία δεν έφερε αποτέλεσμα και μάλιστα τότε πληροφορηθήκαμε ότι η έκταση της πρώην στέγης ανηλίκων έχει δεσμευτεί ως χώρος φιλοξενίας ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά. Στη δεύτερη συνάντηση η απάντηση του υπουργού ήταν αρνητική στην προοπτική εξεύρεσης λύσης λόγω έλλειψης κονδυλίων. Στην τρίτη συνάντηση –επικοινωνία η απάντηση ήταν η αποστολή κλιμακίου της πρώην Θέμιδος Κατασκευαστικής προεκλογικά για τον εντοπισμό των προβλημάτων, προκειμένου να ανακαινισθεί το παρόν δικαστικό μέγαρο.

Απο όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι πολιτική βούληση να λυθεί το κτιριακό δεν υπήρξε ποτέ. Μπορεί να μην υπήρχαν κονδύλια, μπορεί να είχαν προτεραιότητα άλλα κτήρια, μπορεί να διαφωνούσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, μπορεί οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου να έχουν δίκιο όταν μας γνωστοποιούν εγγράφως ότι σύμφωνα με κάποιες νομικές –τεχνικές παραμέτρους τα δικαστικά μέγαρα βρίσκονται μέσα στο κέντρο της πόλης.

Το σίγουρο πάντως από την πολυγλωσσία είναι ότι είμαστε δεκαπέντε χρόνια μετά, στον ίδιο παρονομαστή», σημειώνουν επίσης οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Πυρά κατά Ζέττας Μακρή

«Πρόσφατα- συνεχίζει η ανακοίνωση- μετά από πρωτοβουλία βουλευτών του Ν. Μαγνησίας έγιναν συναντήσεις με τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης και μας μεταφέρθηκε για ακόμη μια φορά η καλή διάθεση για την αντιμετώπιση και λύση του κτιριακού.

Εμείς, ως οφείλαμε, σε συναντήσεις που ακολούθησαν, γνωστοποιήσαμε τις αποφάσεις της γενικής μας συνέλευσης, που αναφέρονται στην αρχή του παρόντος, αλλά και το γεγονός ότι το παρόν κτίριο εποπτεύεται από την 5η Εφορεία Νεότερων Μνημείων και υπάρχουν αξεπέραστες δυσκολίες επέκτασης αυτού. Τονίσαμε δε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μια απλή ανακαίνιση του παρόντος κτιρίου.

Προχθές με πρωτοβουλία της κυρίας Μακρή έγινε μια συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού στην οποία παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΔΣΒ. Στη συνάντηση αυτή κληθήκαμε να παρευρεθούμε, πλην όμως αρνηθήκαμε. Η συνάντηση αυτή έγινε προς την κατεύθυνση να αποχαρακτηριστεί μέρος του περιβάλλοντος χώρου του δικαστικού μεγάρου και η ανέγερση συνοδού κτιρίου. Κρίναμε ότι δεν έχουμε τίποτα να προσφέρουμε στη συνάντηση αυτή καθόσον ούτε μηχανικοί είμαστε, ούτε υποδεικνύουμε συγκεκριμένο χώρο ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου.

Απο τη συνάντηση αυτή προέκυψαν τα εξής: Υπάρχουν αυτή τη στιγμή προγράμματα χρηματοδότησης από την ΕΕ για ανακαίνιση κτιρίων όπως το δικαστικό μέγαρο Βόλου αλλά και για ενεργειακή αναβάθμιση τους. Μέσα από αυτά προκύπτει η πολιτική βούληση να χρηματοδοτηθεί η ανακαίνιση του παρόντος κτιρίου με ταυτόχρονη ανέγερση συνοδού κτιρίου. Χωρίς όμως να αποκλείει καμιά πλευρά την πιθανότητα να επιλεγεί και χώρος για ανέγερση νέου κτιρίου εκτός του κέντρου της πόλης.

Δυστυχώς, όπως διαβάζετε σε δημοσιεύματα, κάποιοι βάζουν την κομματική τους θέση πάνω από την ιδιότητα του εκπροσώπου των συμπολιτών τους στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κοινοβούλιο και μάλιστα προσπαθούν να εμπλέξουν και το ΔΣ του συλλόγου μας, χωρίς μάλιστα να έχουν εκφράσει στο παρελθόν καμιά θέση για το κτιριακό και κυρίως χωρίς να έχουν συναντηθεί μαζί μας.

Δυστυχώς επίσης εμφανίστηκαν όψιμα υποστηρικτές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (βλ. δικαστικό μέγαρο). Σε αυτούς απαντούμε: Το δικαστικό μέγαρο Βόλου περιέχεται στη διαθήκη Συγγρού και η βούληση του διαθέτη είναι προς χρήση λειτουργίας του τότε Ειρηνοδικείου. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά σε ότι αφορά τη ακριβή έννοια της χρήσης (προστέθηκαν άλλες τρεις υπηρεσίες με μεγάλη δικαστηριακή ύλη). Το Υπουργείο Πολιτισμού στην ουσία το μόνο που κάνει είναι να εποπτεύει την όψη του δικαστικού μεγάρου, η οποία όψη είναι αυτή η οποία συντηρείται με χρήματα του ΔΣΒ κατά κύριο λόγο και προσωπική εργασία των δικαστικών υπαλλήλων. Δεν θα μιλήσουμε για το εσωτερικό του κτηρίου. Ούτε για την πενιχρή χρηματοδότηση επί σειρά ετών για καθαριότητα, επισκευές κλπ.

Καλό θα είναι λοιπόν πριν εκφραστεί δημόσια οποιαδήποτε άποψη να υπάρχει και προσωπική γνώση και κυρίως να έχει προηγηθεί κάποια πρόταση. Για τους λόγους αυτούς απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας όπως και με άλλα δελτία Τύπου και τους καλούμε να στηρίξουν τις αποφάσεις που θα πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο δικαστικό μέγαρο, αυτοί που το έζησαν και το πόνεσαν σαν δεύτερο σπίτι τους και αυτοί που θα δουλέψουν σε αυτό και στο συνοδό κτίριο ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο επιλεγεί για πολλά επόμενα χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση.

BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου