Κάλλιο αργά, παρά ποτέ

κάλλιο-αργά-παρά-ποτέ-305191

Αρχικά ήταν ο «Καποδίστριας», ακολούθησε ο «Καλλικράτης» και μετά ο «Κλεισθένης». Τρεις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όμως, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το βασικό, τη μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στην αιρετή Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα την αλληλοκάλυψη

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για μία ακόμη φορά αποδεικνύει ότι έχει την πολιτική βούληση να αφουγκραστεί τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και να δώσει λύσεις.

Εκπλήσσει πράγματι ευχάριστα μέχρι τώρα ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος με τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις του, οι οποίες αποπνέουν προοδευτισμό, όσον αφορά στη φιλοσοφία και την αντίληψη που τις διέπει.

Χθες, λοιπόν, ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας είπε το αυτονόητο. Πως δεν μπορεί να υπάρχουν πολλά κέντρα λήψης αποφάσεων στην Αυτοδιοίκηση και αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα της Ενωσης Περιφερειών για μεταφορά των κρατικών αρμοδιοτήτων στις αιρετές Περιφέρειες.

Πάγια θέση της ΕΝΠΕ η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στο πλαίσιο συνολικού σχεδίου μεταρρύθμισης στο διοικητικό σύστημα της χώρας.

Μέχρι σήμερα κάθε κυβέρνηση, που ανέβαινε στην εξουσία, επικαλούνταν την ανάγκη αλλαγής της διοικητικής δομής του κράτους, αλλά αντί να ξηλώνει αποστεωμένες υπηρεσίες και να κάνει πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, δημιουργούσε και άλλες δομές, προκαλώντας πολυδαίδαλο σύστημα διοίκησης, που η μία υπηρεσία καπέλωνε την άλλη και αποτέλεσμα μηδέν.

Αρχικά ήταν ο «Καποδίστριας», ακολούθησε ο «Καλλικράτης» και μετά ο «Κλεισθένης». Τρεις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όμως, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το βασικό, τη μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στην αιρετή Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα την αλληλοκάλυψη.

Τόσο οι Δήμοι, όσοι και οι Περιφέρειες έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να ανταποκριθούν σε αρμοδιότητες, που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία.

Εδώ και χρόνια οι αιρετές Περιφέρειες διεκδικούν, υπέρ των πολιτών, τη μεταφορά πρόσθετων αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Τα οφέλη για τους πολίτες θα είναι πολλαπλά, όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η αποδοτικότερη οργάνωση της διοίκησης, οι οικονομίες κλίμακας, που θα προκύψουν από την ενοποίηση της άσκησης αρμοδιοτήτων, η βέλτιστη κατανομή και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως η εγγύτερη προς τον πολίτη παροχή υπηρεσιών. Εχει καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις. Στοιχειοθετημένες μέσα από συγκεκριμένες μελέτες.

Μετά από αρκετά χρόνια και πολλές διαμαρτυρίες, τελικά η νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η μεταφορά των κρατικών αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα πάρει σάρκα και οστά. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου