ΤΟΠΙΚΑ

Λειτουργία σε δύο ταχύτητες στον ΕΦΚΑ Βόλου

λειτουργία-σε-δύο-ταχύτητες-στον-εφκα-306540

Λύση στις αρρυθμίες του ΕΦΚΑ, που αποβαίνουν σε βάρος των ασφαλισμένων, ζητούν οι εργαζόμενοι

Τη θέσπιση νομικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων με αφορμή επεισόδια που σημειώνονται στον ΕΦΚΑ μεταξύ υπαλλήλων και συναλλασσομένων που διαφωνούν με την εφαρμογή οδηγιών της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι υπάλληλοι να βρίσκονται εκτεθειμένοι, ζήτησαν από το υπουργείο Εργασίας οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Βόλου στο συνέδριο της ομοσπονδίας υπαλλήλων ΙΚΑ, παρουσία του υπουργού Γιάννη Βρούτση.

«Πρέπει να προστατευθούμε απέναντι σε επιθέσεις που δεχόμαστε. Δεν είναι δυνατόν να βρίσκουμε τον μπελά μας επειδή εφαρμόζουμε τις εγκυκλίους της υπηρεσίας μας», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά προς τον κ. Βρούτση, ο οποίος εμφανίστηκε να κατανοεί το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν σε θεσμικό επίπεδο.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων από τον Βόλο έθεσαν επίσης τις αρρυθμίες που ακόμη καταγράφονται στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, που ουσιαστικά εξελίχτηκε σε υδροκέφαλο οργανισμό που έχει να εξυπηρετήσει χιλιάδες ασφαλισμένους από όλα τα ταμεία και αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της υποστελέχωσης.

Επίσης έγινε μνεία στα προβλήματα καθημερινότητας, όπως ο απαρχαιωμένος υλικοτεχνικός μηχανογραφικός εξοπλισμός για αυτό και ζητήθηκε από το υπουργείο Εργασίας να επισπευστούν οι διαδικασίες που αφορούν σε συντηρήσεις του κτιρίου που στεγάζονται όλα τα νευραλγικά τμήματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε τοπικό επίπεδο.

Λειτουργία σε δύο ταχύτητες

«Ο ΕΦΚΑ στον 4ο χρόνο λειτουργεί με δύο ταχύτητες», σύμφωνα με τους εργαζόμενους από το υποκατάστημα του Βόλου, καθώς όπως τονίζουν όλα τα τμήματα αποψιλώνονται από προσωπικό, ενώ η δουλειά συνεχώς αυξάνεται.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους ο πυρήνας των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών του ΕΦΚΑ είναι ο οργανισμός λειτουργίας του, αλλά και οι αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες.

«Στηρίξαμε από την αρχή ισχυρή υπηρεσία ελέγχου εσόδων που θα λειτουργεί παράλληλα με τις υπάρχουσες υπηρεσίες εσόδων των υποκαταστημάτων μέχρις ότου ξεκαθαριστούν οι εκκρεμότητες και επιλεγεί τελικά το πιο αποδοτικό και παραγωγικό σχήμα. Σήμερα όλα είναι ακόμα μπλεγμένα.

Οι συνάδελφοί μας που υπηρετούν στις όποιας μορφής ελεγκτικές υπηρεσίες είναι υποχρεωτικό να έχουν ένα κίνητρο. Να καλύπτονται τουλάχιστον τα έξοδα κίνησής τους», επισημάνθηκε επίσης, με τους εργαζόμενους να ζητούν να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους εργαζόμενους για τη γρήγορη διεκπεραίωση των συντάξεων.

Τέλος, ζητούν να παραμείνουν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου που απασχολούνται, καθώς όπως εκτιμούν η αποχώρησή τους σπάει την αλυσίδα των λειτουργιών και για αρκετό διάστημα θα προκύπτουν παρενέργειες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου