ΤΟΠΙΚΑ

Εγκρίθηκε η άδεια λειτουργίας του μαγνητικού τομογράφου από τον «Δημόκριτο»

εγκρίθηκε-η-άδεια-λειτουργίας-του-μαγ-307780

Προς το παρόν εξετάσεις μόνο για ασθενείς, που νοσηλεύονται στο Αχιλλοπούλειο – Να επισπευστούν οι προσλήψεις δεύτερου ακτινολόγου και νοσηλευτών ζητεί η ΕΙΝΚΥΜ

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες απίστευτης γραφειοκρατίας για να αποσταλεί μόλις την περασμένη Παρασκευή η άδεια λειτουργίας του μαγνητικού τομογράφου του Νοσοκομείου Βόλου.

Το πολυπόθητο έγγραφο που πιστοποιεί την καταλληλότητα του μαγνητικού φέρει την υπογραφή των αρμοδίων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ανοίγει τον δρόμο για τη λειτουργία του.

Σε πρώτη φάση αυτό θα γίνει για τους ασθενείς, που νοσηλεύονται στο Αχιλλοπούλειο, καθώς για να εξυπηρετεί και περιστατικά κατόπιν ραντεβού θα πρέπει πρώτα να ενισχυθεί με προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό.

Για τη λειτουργία του μαγνητικού έχουν ήδη εκπαιδευτεί σχετικά τέσσερα άτομα, τεχνολόγοι και νοσηλευτές καθώς και ένας γιατρός. Μέχρι τέλος του χρόνου εκτιμάται πως στο Τμήμα θα ενισχυθεί με έναν επιπλέον γιατρό ακτινολόγο, η θέση του οποίου είχε προκηρυχθεί αλλά πάγωσε μαζί με όλες τις άλλες προσλήψεις πριν τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου.

Σύμφωνα με την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο μαγνητικός τομογράφος επιβάλλεται να επισπευστεί η διαδικασία των προσλήψεων, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν σε ένα Νοσοκομείο το οποίο σημειωτέον εφημερεύει κάθε μέρα.

«Αν δεν γίνουν επιπλέον προσλήψεις, με έναν γιατρό δεν είναι δυνατόν ο μαγνήτης να δουλέψει όπως πρέπει», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των γιατρών Παύλος Μαλινδρέτος, χαρακτηρίζοντας ωστόσο θετικό το γεγονός ότι μετά από τόση γραφειοκρατία επιτέλους ο «Δημόκριτος» έδωσε την έγκριση για την άδεια λειτουργίας.

Εκτιμάται ότι με τη λειτουργία του μαγνητικού, το Αχιλλοπούλειο θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τουλάχιστον 1.200 άτομα ετησίως ενώ σημαντική θα είναι επίσης η εξοικονόμηση πόρων. Μέχρι σήμερα οι ασθενείς ή ασφαλισμένοι οι οποίοι κρίνεται απαραίτητο να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία, παραπέμπονται σε ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά κέντρα.

Επιπλέον ο μαγνητικός τομογράφος αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των γιατρών και της πόλης. Το Αχιλλοπούλειο ήταν το μοναδικό νοσοκομείο σε επίπεδο Θεσσαλίας που δε διέθετε μαγνητικό τομογράφο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς υποχρεωτικά να παραπέμπονται στα πλησιέστερα νοσοκομεία της περιφέρειας ή σε ιδιωτικά κέντρα ώστε να υποβληθούν σε μία μαγνητική τομογραφία. Χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το ποσό των 900.000 ευρώ, ενώ το νέο ψηφιακό ακτινολογικό σύστημα από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 με τη συμβολή του υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου