Ο δρόμος του μεταξιού… και η Ελλάδα

ο-δρόμος-του-μεταξιού-και-η-ελλάδα-307842

Καταλύτης η ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία

Οι συμφωνίες, που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας και Κίνας χθες, αν μη τι άλλο βάζουν ένα ακόμη σημαντικό λιθαράκι στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αφενός, αφετέρου ανοίγουν τον δρόμο για επενδύσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Η πρόθεση της Κίνας να ανοίξει την αγορά της στην Ελλάδα αν μη τι άλλο είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη πλέον.

Καταλύτης η ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

Πολλοί μιλούν τα τελευταία χρόνια για τη μεγάλη απόβαση των Κινέζων επενδυτών στην Ελλάδα. Πόσο μεγάλη είναι στην πραγματικότητα και τι προοπτικές έχει θα φανεί το επόμενο διάστημα, αφού τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεδιπλωθεί ο σχεδιασμός του Πεκίνου.

Παγκοσμίως, σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2016, αγγίζοντας σχεδόν τα 200 δισ. δολάρια ΗΠΑ και κάθε χρόνο βαίνουν αυξανόμενες.

Μάλιστα, η επέλαση των κινεζικών κεφαλαίων ανά την Ευρώπη είναι τεράστια, γεγονός που έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για το πώς θα ενισχυθεί η εγχώρια βιομηχανία, προκειμένου να την αντιμετωπίσει

«Η δημιουργία του δρόμου του μεταξιού είναι κοσμογονική γεωπολιτική αλλαγή, που θα προωθήσει τη λεγόμενη κινεζική νέα τάξη πραγμάτων και θα κάνει την Κίνα πρώτη οικονομική δύναμη στον πλανήτη τα επόμενα 20 χρόνια», επισημαίνει σε πρόσφατο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα DieZeitung. «Η Ελλάδα για την Κίνα αποτελεί «μαγαζί γωνία» και τη θέλουν να παίξει βασικότατο ρόλο στον δρόμο του μεταξιού διαμέσου του λιμανιού του Πειραιά. Αντίθετα, τη Γερμανία οι Κινέζοι τη θέλουν εκτός παιχνιδιού, διότι οι Γερμανοί έχουν ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό με τους Κινέζους. Βασίζονται και εκείνοι στις εξαγωγές, δηλαδή στις δικές τους εξαγωγές και αυτό σημαίνει αντίρροπα συμφέροντα», προσθέτει η εφημερίδα στο ίδιο άρθρο, θέλοντας να καταδείξει πως η Κίνα είναι όχι απλά μία ισχυρή οικονομική δύναμη, αλλά η χώρα που θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.

Υπό αυτή την έννοια και μόνο η χώρα μας, αναπτύσσοντας στρατηγική συνεργασίας σε διμερές επίπεδο, μόνο ωφελημένη μπορεί να είναι, αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα που μπορεί να της παρέχει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου