ΤΟΠΙΚΑ

Αυξήθηκαν οι χαμηλά αμειβόμενοι

αυξήθηκαν-οι-χαμηλά-αμειβόμενοι-314751

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΦΚΑ για το πρώτο 10μηνο του 2019 σε σχέση με πέρυσι – Το προφίλ των μισθωτών ανά κλάδο στη Μαγνησία

Τη στασιμότητα στις αποδοχές των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, τόσο εκείνων που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση, όσο και όσων εργάζονται με μειωμένο ωράριο, αποτυπώνουν οι περιοδικές καταστάσεις μισθοδοσίας, που έχουν κατατεθεί συγκεντρωτικά για το πρώτο δεκάμηνο του 2019 στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ από τις τοπικές επιχειρήσεις.

Από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν, υπολογίζεται πως ο αριθμός των χαμηλά αμειβομένων σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο «τσίμπησε» κατά 5%, κυρίως σε κλάδους στους οποίους οι εργαζόμενοι πληρώνονται με τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις του 2010, προ κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μέσο ημερομίσθιο σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων σε επίπεδο Μαγνησίας ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 51,38 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.170 ευρώ. Την ίδια ώρα για εργαζόμενους στη μερική απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο είναι 24,66 ευρώ και ο μέσος μισθός 404,50 ευρώ αντίστοιχα.

Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 65,16% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από 10 μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 62,27%. Αντίστοιχα το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 87,35% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 97,52%.

Με βάση με τους υπολογισμούς των κλαδικών σωματείων ειδικά σε κλάδους, όπως εργαζομένων που απασχολούνται σε σούπερ μάρκετ, ταβέρνες, ξενοδοχεία και καφετέριες, στον χώρο του μετάλλου, του σκυροδέματος, του υφάσματος, του ξύλου, των μεταφορών, στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, οι μισθοί παραμένουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα. Μεσοσταθμικά σε βάθος δεκαετίας έχουν μειωθεί έως 35% στις καθαρές αποδοχές. Αυτό ισχύει για το προσωπικό που οι συμβάσεις παραμένουν ακόμη αορίστου χρόνου, διότι υπάρχουν και οι περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι υποχρεώθηκαν να ενταχθούν σε καθεστώς εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης, βλέποντας τις αποδοχές τους να «υποβιβάζονται» μέχρι στα 500 ευρώ μηνιαίως.

Το προφίλ των εργαζομένων

Με βάση τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων, που κατέθεσαν οι επιχειρήσεις της Μαγνησίας, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 53,50% των ασφαλισμένων στο σύνολο των επιχειρήσεων και το 52,73% στις κοινές επιχειρήσεις. Στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 56,28%, ενώ με μερική απασχόληση το 44,77%.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων, 22,24% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 50,95% έως 39 ετών. Επίσης, 69,19% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών. Στο σύνολο των ασφαλισμένων, ένα ποσοστό 20,76% απασχολείται στον κλάδο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, 16,05% στον κλάδο ξενοδοχεία και εστιατόρια και 12,43% στις μεταποιητικές βιομηχανίες. Επίσης το 21,29% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα απασχολείται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, 14,40% σε ξενοδοχεία και εστιατόρια και 11,96% στις μεταποιητικές βιομηχανίες. Αντίστοιχα το 31,60% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας Ε.Ε. απασχολείται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, 14,09% στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

Κλάδοι… με ευρεία αποδοχή

Η κατηγορία επαγγέλματος, στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων, είναι ο κλάδος ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες, που το ποσοστό εργαζομένων ανέρχεται στο 27,42%, στον κλάδο υπάλληλοι γραφείου το ποσοστό κινείται στο 21,97%, ενώ 13,09% είναι οι εργαζόμενοι στον κλάδο παροχής υπηρεσιών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου