ΤΟΠΙΚΑ

Οδικός χάρτης αποσυμφόρησης κλινικών με απόφαση του υπουργείου Υγείας

οδικός-χάρτης-αποσυμφόρησης-κλινικώ-314761

Τι προβλέπει για το Αχιλλοπούλειο το σχέδιο δράσης για την καλύτερη λειτουργία των Νοσοκομείων, που εκπονεί ομάδα εργασίας

Σε εξέλιξη η εκπόνηση σχεδίου δράσης, που αποσκοπεί στη βελτίωση της διαχείρισης των ασθενών από την ώρα που προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μέχρι την εισαγωγή τους στην κλινική ή μέχρι να λάβουν το εξιτήριο αν κριθεί ότι δεν χρειάζεται να παραμείνουν για νοσηλεία, από ειδική ομάδα επιστημόνων για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση των κλινικών, όπως για παράδειγμα οι δύο Παθολογικές Κλινικές του Αχιλλοπουλείου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος εισαγωγών, μαζί με την Καρδιολογική και τη Χειρουργική Κλινική.

σχεδίου δράσης Ο πρώτος και βασικότερος άξονας πάνω στον οποίο δουλεύει η ομάδα εργασίας για να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις αφορά στη διαλογή των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), από όπου γίνεται η διανομή των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας στις Κλινικές.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, η ιδανικότερη λύση είναι η σύσταση ειδικής ομάδας γιατρών η οποία θα κρίνει εάν ένας ασθενής πρέπει να νοσηλευθεί ή μπορεί να αντιμετωπισθεί στα εξωτερικά ιατρεία. Στο Αχιλλοπούλειο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάλογη ομάδα που να κρίνει εάν ένα περιστατικό χρήζει νοσηλείας ή όχι, αλλά η διαχείριση γίνεται από τους γιατρούς που εξετάζουν τους ασθενείς, εν μέσω μάλιστα ασφυκτικής εφημερίας και ενώ ο χρόνος πιέζει.

Γιατροί και νοσηλευτές ωστόσο που απασχολούνται στο αυτόνομο ΤΕΠ έχουν παρακολουθήσει συγκεκριμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την εφαρμογή του συστήματος διαλογής επειγόντων περιστατικών (E.D. -Triage), το οποίο εφαρμόζεται σε μεγάλα Νοσοκομεία όπως το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Η διαλογή (Triage) των ασθενών, οι οποίοι προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) αποσκοπεί στην ιεράρχηση των αναγκών των ασθενών, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του τμήματος, καθώς και στην βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του νοσοκομείου. Πρόκειται για μία πρώιμη και ταχεία διαδικασία, όπου οι ασθενείς διαχωρίζονται κυρίως σε αυτούς που θα πρέπει άμεσα και δίχως καμιά καθυστέρηση να εισέλθουν στο Τ.Ε.Π. ώστε να τύχουν επείγουσας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και σε αυτούς που θα μπορούσαν να περιμένουν. Η ομάδα των ασθενών, που μπορούν να περιμένουν χωρίζονται σε επιμέρους ομάδες με κριτήριο την κλινική τους εικόνα, καθώς και το ιατρικό τους ιστορικό.

Για τη διαλογή στα ΤΕΠ υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα, τα οποία διαφέρουν και ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης των ασθενών, αλλά και ως προς τον αριθμό των επιπέδων κατηγοριοποίησης. Έτσι, υπάρχουν συστήματα E.D. – Triage, δύο, τριών, τεσσάρων και πέντε επιπέδων.

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου χρησιμοποιεί το σύστημα πέντε κατηγοριών, που θεωρείται πως είναι το περισσότερο αξιόπιστο και έγκυρο έναντι των άλλων. Το ίδιο προτείνεται να εφαρμοστεί και στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο.

Ομάδες καθοδήγησης ασθενών

Ο δεύτερος άξονας πάνω στον οποίο βασίζονται οι προτάσεις που κυριαρχούν στο σχέδιο δράσης, αφορά στη δημιουργία ομάδας καθοδήγησης ασθενών την οποία θα στελεχώνουν νοσηλευτές αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα αναλάβουν να καθοδηγούν τους ασθενείς μέσα στις κλινικές ώστε να μη περιπλανώνται άσκοπα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι συχνά οι ασθενείς χάνουν πολύτιμο χρόνο επειδή δεν γνωρίζουν σε ποιο τμήμα να απευθυνθούν.

Η ίδια ομάδα θα βοηθά τους ασθενείς να επιλέγουν το τμήμα ή την ειδικότητα που χρειάζονται ώστε να μη βρίσκονται σε λανθασμένα τμήματα και επικρατεί συνωστισμός.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου