Η ανάπτυξη σε πρώτο πλάνο

η-ανάπτυξη-σε-πρώτο-πλάνο-315390

Κερδίζουν σε αξιοπιστία, εγκαινιάζοντας την προσπάθεια συνεργασίας με την Πολιτεία από ένα άλλο μετερίζι, που δεν θα το διακρίνει η αντιπαλότητα, αλλά η συναντίληψη και η συνέργεια

Η πρωτοβουλία των μικρομεσαίων επαγγελματιών, υπό την ομπρέλα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών για τη διοργάνωση το 1ου αναπτυξιακού συνεδρίου στον Βόλο, αν μη τι άλλο δείχνει πως οι επαγγελματίες πλέον έχουν συνειδητοποιήσει τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ρόλος που μπορεί να είναι καθοριστικός στην επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης και ευημερίας.

Ο δρόμος, βέβαια, δεν θα είναι εύκολος και αν μη τι άλλο δεν πρόκειται να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Είναι ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικό που οι μικρομεσαίοι αποφάσισαν να μπουν μπροστά, να τεθούν επικεφαλής αυτής της προσπάθειας που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και την τοπική και εθνική οικονομία.

Το γεγονός ότι η ατζέντα του συνεδρίου δεν αφορά στα συνήθη αιτήματα, που απασχολούν τον κόσμο των μικρομεσαίων, είναι το πιο ελπιδοφόρο, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι έχουν αντιληφθεί την αποστολή τους. Αφήνουν σε δεύτερο πλάνο τη διεκδίκηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων και βάζουν σε προτεραιότητα τη συζήτηση για το μέλλον της επιχειρηματικότητας.

Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να ακούμε από τα χείλη των εκπροσώπων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ζητήματα, που αφορούσαν σε φορολογικές και ασφαλιστικές διεκδικήσεις. Απολύτως λογικό. Η 10ετής κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν σε χιλιάδες λουκέτα και όσες επιχειρήσεις έμειναν όρθιες μάτωσαν για να το πετύχουν.

Εφτασε, ευτυχώς, ο καιρός να ακούσουμε προτάσεις. Αυτή, άλλωστε, οφείλει να είναι και η κυρίαρχη αποστολή θεσμοθετημένου συνδικαλιστικού φορέα, που ως μόνο στόχο δεν θα έχει να καταγγέλλει την εκάστοτε κυβέρνηση και τις πρακτικές της, παρά θα διαμορφώνει την ατζέντα της επόμενης μέρας. Θα διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις και θα λειτουργεί με βάση τα πραγματικά δεδομένα, απορρίπτοντας την ξύλινη συνδικαλιστική πρακτική, που βασίζεται μόνο σε αφορισμούς και συνθήματα.

Την ώρα που διακυβεύονται σημαντικά ζητήματα είναι καθοριστικό που οι ίδιοι οι μικρομεσαίοι ανοίγουν τη δημόσια συζήτηση για την ανάπτυξη σε τοπικό, αλλά και ευρύτερο επίπεδο. Κερδίζουν σε αξιοπιστία, διότι ουσιαστικά εγκαινιάζουν την προσπάθεια συνεργασίας με την Πολιτεία από ένα άλλο μετερίζι, που δεν θα το διακρίνει η αντιπαλότητα, αλλά η συναντίληψη και η συνέργεια.

Ετσι μόνο οι μικρομεσαίοι, η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, θα μπορέσουν να καταστούν μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου