Να θεσπιστούν κίνητρα

να-θεσπιστούν-κίνητρα-320289

Είναι ανήκουστο για λειτουργούς υγείας, οι οποίοι, όπως όλοι γνωρίζουμε, εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, να αμείβονται με 900 και 1.200 ευρώ, όταν ακόμη και στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων οι μισθοί για τον συγκεκριμένο κλάδο είναι οι διπλάσιοι

Το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι γιατροί κρεμούν την άσπρη μπλούζα, αποχωρίζονται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και φεύγουν για το εξωτερικό αν μη τι άλλο δεν περιποιεί τιμή για τη χώρα. Αποτελεί «γροθιά» στο στομάχι, ειδικά σε μία περίοδο που όλες οι πολιτικές έχουν στο επίκεντρό τους τη συγκράτηση του brain drain και την επιστροφή των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα.

Είναι ανήκουστο για λειτουργούς υγείας, οι οποίοι, όπως όλοι γνωρίζουμε, εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, να αμείβονται με 900 και 1.200 ευρώ, όταν ακόμη και στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων οι μισθοί για τον συγκεκριμένο κλάδο είναι οι διπλάσιοι.

Με ποια κίνητρα και με τι όρεξη να δουλέψει και να προσφέρει γιατρός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όταν θεωρείται από την ίδια την Πολιτεία αναλώσιμος; Γιατί να έχει μεράκι να ασχοληθεί με την έρευνα ή να βελτιώσει το επίπεδο των γνώσεών του, αν αυτό δεν αναγνωρίζεται στο μέτρο του δυνατού;

Την ώρα που εμείς ακόμη επιμένουμε να θεωρούμε τα Βαλκάνια «φτωχό συγγενή», σύμφωνα με το ρεπορτάζ Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία προσφέρουν ισχυρά κίνητρα, όπως υψηλούς μισθούς και δωρεάν παροχή διαμερίσματος για στέγαση.

Οι εκκλήσεις για παραμονή στο όνομα ενός καλύτερου μέλλοντος από μόνες τους δεν μπορούν να κρατήσουν τους επιστήμονες στην Ελλάδα, ούτε μπορεί να αναχαιτίσουν το κύμα φυγής.

Πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα λοιπόν και φυσικά να βελτιωθούν οι μισθοί των λειτουργών της υγείας, ειδικά εκείνων που διορίζονται πρώτη φορά για να βάλουν πλάτη να παραμείνει όχι απλά όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες, που παρέχονται στους ασθενείς.

Με το κύμα φυγής, που καταγράφεται λόγω συνταξιοδοτήσεων, αφού οι περισσότεροι εν ενεργεία γιατροί είναι κατά μέσο όρο πλησίον της σύνταξης, θα πρέπει εγκαίρως η Πολιτεία να πάρει μέτρα. Για να σταματήσουμε επιτέλους να κλαψουρίζουμε για τα λαμπρά μυαλά, που έφυγαν κλείνοντας κατάμουτρα την πόρτα στη χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου