Υποχρεώθηκαν να αναθεωρήσουν

υποχρεώθηκαν-να-αναθεωρήσουν-324723

Οι διοικήσεις των τραπεζών, που λαμβάνουν τις αποφάσεις, δεν είναι ξεκομμένες από την υπόλοιπη κοινωνία. Οποτε ζητήθηκε στα χρόνια της κρίσης, οι πολίτες έβαλαν πλάτη για να υπάρχει σήμερα το τραπεζικό σύστημα και να μη χρεοκοπήσει

Μετά τις έντονες πιέσεις, που δέχθηκαν από την κυβέρνηση οι τράπεζες για τα χαράτσια στις τραπεζικές χρεώσεις, που σχεδίαζαν να επιβάλουν από την ερχόμενη εβδομάδα, αποφάσισαν να επανεξετάσουν την τιμολογιακή πολιτική τους.

Η κυβερνητική παρέμβαση προς τις τράπεζες, που είχε ως αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να δεσμευτούν ότι αναθεωρούν και ενδεχομένως να καταργήσουν ορισμένες από τις τραπεζικές χρεώσεις, δείχνει πως αν υπάρχει πολιτική βούληση, το τραπεζικό σύστημα συμμορφώνεται.

Υποχρεώνεται να μη λειτουργεί με το δικό του «καπετανάτο» και να πάψει να αντιλαμβάνεται τους συναλλασσόμενους με την ψυχρή συλλογιστική, που αντιμετωπίζει τον πολίτη ως πελάτη, που θέλει δεν θέλει θα υποκύψει στα κελεύσματά τους.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών είχε εξαγγελθεί το καλοκαίρι και από την πρώτη στιγμή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους πολίτες, αλλά και στις καταναλωτικές οργανώσεις. Ακόμη και το συνδικαλιστικό όργανο των τραπεζοϋπαλλήλων, η ΟΤΟΕ, αντέδρασε, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνονται οι συναλλασσόμενοι για να αυξήσουν την κερδοφορία τους οι τράπεζες.

Οι περισσότερες από τις επίμαχες χρεώσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές, σύμφωνα με το καταναλωτικό κίνημα.

«Χρεώνουν έξοδα δανείου για στεγαστικό ή καταναλωτικό με μεγάλα ποσά της τάξεως του 1%, την ίδια στιγμή που η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει δικαιωθεί δικαστικά με απόφαση Αρείου Πάγου για το θέμα των εξόδων των στεγαστικών και απαγορεύεται να χρεώνονται», αποκάλυψε πρόσφατα η κ. Καλαποθαράκου.

Για αυτό και η παρέμβαση της κυβέρνησης, που υποχρέωσε τις τράπεζες να αναθεωρήσουν, έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία. Εάν θέλουμε να λέμε ότι το τραπεζικό σύστημα υπηρετεί και την κοινωνία, οι τράπεζες οφείλουν να υπακούσουν. Ετσι τουλάχιστον δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν.

Οι διοικήσεις των τραπεζών, που λαμβάνουν τις αποφάσεις, δεν είναι ξεκομμένες από την υπόλοιπη κοινωνία. Οποτε ζητήθηκε στα χρόνια της κρίσης, οι πολίτες έβαλαν πλάτη για να υπάρχει σήμερα το τραπεζικό σύστημα και να μη χρεοκοπήσει.

Δεν μπορεί, λοιπόν, ο μοναδικός τους σκοπός να είναι το κέρδος. Εδώ που φτάσαμε, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο καθένας δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και ότι υπάρχουν κανόνες, τους οποίους οφείλει να τηρεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι γεγονός ότι οι τράπεζες είχαν ξεφύγει. Καιρός είναι να μπει χαλινάρι…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου