ΤΟΠΙΚΑ

Στα «μανταλάκια» μικρομεσαίοι της Μαγνησίας για τις οφειλές στο ΓΕΜΗ

στα-μανταλάκια-μικρομεσαίοι-της-μα-333515

Να βεβαιωθούν στην Εφορία οι απλήρωτες συνδρομές του 2015 αποφάσισε το Επιμελητήριο – Αντιπαράθεση Τρ. Πλαστάρα – Αρ. Μπασδάνη

Την ώρα που οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να πάρουν ανάσα, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ακολουθώντας τα κελεύσματα της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, συναινεί να βεβαιωθούν στην Εφορία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μελών του, που αφορούν στις απλήρωτες συνδρομές του 2015 της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), όπου εγγράφονται όλες οι επιχειρήσεις.

Την πρόθεση του Επιμελητηρίου να παρέχει τη σχετική εξουσιοδότηση στην Κεντρική Ενωση, που είναι επικεφαλής του ΓΕΜΗ, ώστε να βεβαιωθούν οι οφειλές στη ΔΟΥ, αποκάλυψε με ανακοίνωσή του πριν από δύο μέρες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας Τρύφωνας Πλαστάρας, στηλιτεύοντας τη διοίκηση του φορέα που συνεδρίασε και πήρε τη σχετική απόφαση, την ώρα που οι περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου στον Βόλο είναι υπόχρεες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ως μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ ήταν ο μόνος που μειοψήφησε, αντιπροτείνοντας να δοθεί η δυνατότητα του διακανονισμού στα μέλη που οφείλουν χρήματα, όπως γίνεται αντίστοιχα για τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, πριν τα χρέη βεβαιωθούν στην Εφορία, ενώ και στα social media αρκετοί επαγγελματίες εξέφρασαν τη δυσφορία τους. Το θέμα προκάλεσε δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ Τρ. Πλαστάρα και Αρ. Μπασδάνη.

Να σημειωθεί πως η συνδρομή στο ΓΕΜΗ επιβλήθηκε το 2015 με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, που υποχρέωσε τις επιχειρήσεις να πληρώνουν την ψηφιακή πλατφόρμα που όλες οι νομικές μορφές εταιρειών, πλην των ατομικών επιχειρήσεων, εγγράφονται υποχρεωτικά και δημοσιοποιούν σειρά πράξεών τους, όπως μεταβολή μετοχικής σύνθεσης, τροποποιήσεις καταστατικών κ.λπ. Για τις υπηρεσίες τα μέλη του Επιμελητηρίου πληρώνουν υποχρεωτικά ετήσιο τέλος. Ενα ποσοστό των χρημάτων που εισπράττονται από τις συνδρομές, το λαμβάνει το Επιμελητήριο ως πόρο και το υπόλοιπο η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Η ετήσια συνδρομή είναι 30 ευρώ για ατομική επιχείρηση, 80 ευρώ για ΟΕ και ΕΠΕ και 100 ευρώ για Ανώνυμη Εταιρεία.

Ανοίγει φαύλος κύκλος

«Δεν είναι δυνατόν την ώρα που η Πολιτεία δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να κάνουν ρύθμιση των οφειλών τους στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με 120 δόσεις, εμείς ως Επιμελητήριο να συναινούμε να βεβαιωθούν οι οφειλές μελών μας στην Εφορία», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Πλαστάρας στο συμβούλιο του Επιμελητηρίου.

Ακολούθησε ανακοίνωση του προέδρου της ΟΕΒΕΜ, στην οποία επισήμανε επίσης πως τυχόν βεβαίωση των οφειλών του 2015 (για αυτή τη χρονιά ελήφθη απόφαση), αναμένεται να συμπαρασύρει και τα επόμενα χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, τη στιγμή μάλιστα που η βεβαίωση του ποσού στις Δ.Ο.Υ. θα επιφέρει τόκους και προσαυξήσεις, αν υπάρχει καθυστέρηση ως προς την πληρωμή. Ζήτησε εξάλλου από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου να θέσει εκ νέου το θέμα στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων προκειμένου να «φρενάρει» η απόφαση συνολικά για να μη βρεθούν οι επαγγελματίες προ εκπλήξεων στην Εφορία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Αρ. Μπασδάνης, επικαλούμενος σχετική απόφαση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και τον κ. Μίχαλο, μέσω ανακοίνωσής του και απαντώντας στην ΟΕΒΕΜ και τον κ. Πλαστάρα τονίζει:

«Για «λογική του παραλόγου» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒΕΜ αναφορικά με την απόφαση που ελήφθη στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για εξουσιοδότηση προς την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος για την αποστολή τελών ΓΕΜΗ στη ΔΟΥ για το έτος 2015.

Συμφωνούμε απόλυτα ότι το… παράλογο στην ανακοίνωση επικρατεί, αφού ενώ αρχικά ενημερώνει ο κ. Πλαστάρας ήταν ο μόνος που μειοψήφησε διαφωνώντας, εν συνεχεία, στο ίδιο ακριβώς κείμενο, η ΟΕΒΕΜ καλεί τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους στο ΓΕΜΗ για το 2015, ώστε να μη βεβαιωθούν στις ΔΟΥ!

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ΟΕΒΕΜ, αν και καθυστερημένα, να ακολουθήσει το παράδειγμα του Επιμελητηρίου που προ εξαμήνου ακόμη είχε ενημερώσει για το θέμα τα μέλη της, τόσο με σχετικές ανακοινώσεις, όσο και με καταχωρήσεις στον Τύπο, ενώ ήδη έχει ανακοινώσει και μηναία παράταση στις πληρωμές τελών ΓΕΜΗ.

Καλούμε, τέλος, τον κ. Πλαστάρα να μας διευκρινίσει αν συμφωνεί ή διαφωνεί με την απόφαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου ή αν διαφωνεί συμφωνώντας ότι τα τέλη ΓΕΜΗ του έτους 2015 πρέπει να πληρωθούν».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου