Το κράτος πρόνοιας πρέπει να μπει σε νέες βάσεις

το-κράτος-πρόνοιας-πρέπει-να-μπει-σε-νέ-335852

Μπορεί τα χρόνια της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, να αναπτύχθηκαν διάφορες πολιτικές, που επιδιώκουν τον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, αυτό όμως πρέπει να σταματήσει

Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να θεσπίσει ενιαίο ηλεκτρονικό μητρώο για όλα τα επιδόματα, που καταβάλλονται σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η νέα επιδοματική πολιτική, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εξαγγελίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, οφείλει να έχει καλύτερη στοχοθέτηση των δικαιούχων, που λαμβάνουν τις παροχές.

Το κράτος πρόνοιας στη χώρα μας πρέπει να μπει σε νέα βάση. Η φτώχεια δεν ξεριζώνεται με επιδόματα, αλλά με δουλειές. Κανείς δεν πρέπει να συνηθίζει και να είναι επαναπαυμένος, διότι το είδαμε να συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, στο κομπόδεμα των επιδομάτων, αλλά να διεκδικεί τα κίνητρα εκείνα, που θα του εξασφαλίσουν δουλειά, εξέλιξη και βελτίωση ποιότητας της ζωής του.

Η πολιτεία, βέβαια, όσο δεν υπάρχουν νέες δουλειές για όλους, για τους αδύναμους πολίτες έχει καθήκον να τους παρέχει αυτά που έχουν ανάγκη, αρκεί όμως να μην κακομαθαίνουν και αρκούνται σ’ αυτά.

Ωστόσο ο σημαντικότερος παράγοντας ανάπτυξης της κοινωνικής πολιτικής είναι η βιομηχανική ανάπτυξη και η επέκταση της μισθωτής απασχόλησης.

Μπορεί τα χρόνια της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, να αναπτύχθηκαν διάφορες πολιτικές, που επιδιώκουν τον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, αυτό όμως πρέπει να σταματήσει.

Οι πολιτικές αυτές πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν με καθαρά πελατειακό τρόπο και έτσι δημιουργήθηκαν «κομματικοί στρατοί».

Τα μέτρα και οι πολιτικές ενάντια στη φτώχεια θα πρέπει πλέον να παρεμβαίνουν ουσιαστικά στους τομείς κατάρτισης και διά βίου μάθησης, στη διευκόλυνση της

πρόσβασης σε ποιοτική απασχόληση διαρκείας, στον συνδυασμό της οικογενειακής με την

επαγγελματική ζωή, στην εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για αξιοπρεπή ζωή,

στην καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικές υπηρεσίες, στην πρόσβαση στην κατοικία και επίσης στη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων που κινδυνεύουν με αποκλεισμό.

Για αυτό και σωστά είναι σε πρώτη προτεραιότητα να ολοκληρωθεί το Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων, ώστε να υπάρχει μία σαφής εικόνα των δικαιούχων, αν πράγματι όλοι πληρούν τις προϋποθέσεις να λαμβάνουν τις παροχές που παίρνουν και αν θα πρέπει να συνεχίσουν ή τελικά να τους δοθεί η δυνατότητα να πάψουν να είναι επιδοματούχοι και να μεταπηδήσουν στο εργατικό δυναμικό της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου