Επεσε… και το τελευταίο οχυρό

επεσε-και-το-τελευταίο-οχυρό-347929

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι προηγούμενοι έχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για το πόσο ερασιτεχνικά τελικά χειρίστηκαν το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι διπλά υπεύθυνοι, διότι λειτούργησαν και σε αυτό το ζήτημα ιδεοληπτικά

Νομικοί, εργατολόγοι και κυρίως οι συνταξιούχοι μέχρι πρότινος τηρούσαν στάση αναμονής ενόψει της πολυαναμενόμενης απόφασης του ΣτΕ, που θα έκρινε τη συνταγματικότητα ή μη της πλειονότητας των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Προχθές, όμως, έπεσε και το τελευταίο οχυρό. Η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας φέρνει επιτέλους τη δικαίωση σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, που προσέφυγαν δικαστικά, αφού ανατρέπει τον νόμο Κατρούγκαλου ουσιαστικά.

Συνιστά «ναρκοπέδιο», καθώς θα πρέπει να επιστραφούν άμεσα οι εισφορές, που κατέβαλαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα τελευταία χρόνια, να διευθετηθεί το ζήτημα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, που στηρίχθηκε στην ένταξή τους στον ΕΦΚΑ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με όπλο τη απόφαση του ΣτΕ μπορούν τώρα να διεκδικήσουν δικαστικά και να απαιτήσουν την πλήρη και ουσιαστική δικαίωσή τους.

Οι διευρυμένες ρωγμές πλέον στον τελευταίο ισχυρό πυλώνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που επιδιώχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου, πλέον είναι γεγονός. Ο νόμος ουσιαστικά δεν υφίσταται. Ανατρέπεται ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, όσο και αν προσπαθούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να το υποβαθμίσουν.

Για αυτό και προκαλεί αλγεινή εντύπωση ο τρόπος, με τον οποίο ο κ. Κατρούγκαλος και η κ. Αχτσιόγλου, αντί να ζητήσουν δημόσια «συγγνώμη» για την ταλαιπωρία και την αφαίμαξη που υπέστησαν χιλιάδες επαγγελματίες, σπεύδουν να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο, λες και μόνο εκείνοι ξέρουν να διαβάζουν δικαστικές αποφάσεις, πολλώ δε να τις ερμηνεύουν κιόλας.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για το πόσο ερασιτεχνικά τελικά χειρίστηκαν το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι διπλά υπεύθυνοι, διότι λειτούργησαν και σε αυτό το ζήτημα ιδεοληπτικά. Είχαν σπεύσει την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων να λοιδορήσουν όλους τους επιστημονικούς φορείς που αντιδρούσαν, μιλώντας για «το κίνημα της γραβάτας» και ακόμη επιμένουν να μην εννοούν και να μην παραδέχονται το λάθος τους.

Ο νέος υπουργός ανέλαβε τη δέσμευση πως οι νέες πολιτικές του ασφαλιστικού θα οικοδομηθούν πάνω στις αποφάσεις των δικαστών και του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις βασικές διατάξεις του επίμαχου νόμου.

Μάλιστα, σημείωσε επίσης ότι μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει η επιστροφή των χρημάτων συμψηφισμού σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και ότι θα αρθούν επίσης οι αδικίες σε βάρος των συνταξιούχων. Θα είναι η μεγαλύτερη δικαίωση για τις αιματηρές θυσίες, που υποβλήθηκαν και το «κόστος» που πλήρωσαν για έναν νόμο, ο οποίος, όπως θεσπίστηκε, ήταν θέμα χρόνου να ξηλωθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου