Νόμος Κατρούγκαλου ήταν και πάει…

νόμος-κατρούγκαλου-ήταν-και-πάει-349807

Η νέα κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο. Θα πρέπει να γίνει άμεσα και να δοθεί πολιτική λύση. Οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ ουσιαστικά άνοιξαν τον δρόμο για την πλήρη αποδόμησή του. Καιρός να τεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης μία σοβαρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Μεγάλη δικαίωση για όσους από την πρώτη στιγμή είχαν μιλήσει για νόμο έκτρωμα, αναφερόμενοι στον νόμο Κατρούγκαλου, συνιστούν οι πέντε αποφάσεις, που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας μόλις χθες και ουσιαστικά τον ξηλώνουν εκ βάθρων.

Ο συγκεκριμένος νόμος προκάλεσε ανισότητες από 20% έως και 40% ανάμεσα σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους.

Το ασφαλιστικό είναι φλέγον θέμα, που αφορά σε όλους, φώναζαν εξαρχής όλοι οι κοινωνικοί φορείς, όμως η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στον ολέθριο αυτό νόμο, που επέφερε την ισοπέδωση σε ειδικότητες και προκάλεσε συνταξιούχους δύο και τριών ταχυτήτων.

Ηταν ξεκάθαρο εξαρχής πως με τον συγκεκριμένο νόμο οι συντάξεις θα έσπαγαν σε τρία κομμάτια, την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική και την προσωπική διαφορά και η μόνη εγγυημένη ήταν η ανταποδοτική σύνταξη.

Για αυτό και δεν δίνονταν επί προηγούμενης κυβέρνησης τα εκκαθαριστικά, γιατί δεν ήθελαν να φανεί τι έχουν κάνει στις συντάξεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες εκκρεμότητες για κύρια σύνταξη, όπως επίσης 11 κατηγορίες για τις οποίες δεν μπορεί να γίνει ο υπολογισμός της σύνταξης, σύμφωνα με τους εργατολόγους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τον νόμο Κατρούγκαλου τον έχουν χαρακτηρίσει οι περισσότεροι ως τον χειρότερο όλων των μνημονιακών νόμων, αφού επέφερε μειώσεις έως 40% στις κύριες συντάξεις, 330 ευρώ τον μήνα στα 35 χρόνια υπηρεσίας, 50% στις επικουρικές, 60% στις συντάξεις χηρείας και 20% στο εφάπαξ. Για αυτό και ο νόμος δεν παίρνει καμία διόρθωση ή βελτίωση και πρέπει άμεσα να καταργηθεί και να καθιερωθεί ένα σύστημα ασφαλιστικό, που θα εγγυάται, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, αξιοπρεπείς συντάξεις στους συνταξιούχους.

Η νέα κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο. Θα πρέπει αυτό να γίνει άμεσα και να δοθεί πολιτική λύση.

Οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ ουσιαστικά άνοιξαν τον δρόμο για την πλήρη αποδόμησή του. Καιρός να τεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης μία σοβαρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που δεν θα βασίζεται στις περικοπές, αλλά θα δημιουργεί ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και για τις επόμενες γενιές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου