Η διεθνοποίηση του προσφυγικού

η-διεθνοποίηση-του-προσφυγικού-352693

Είναι ώρα επιτέλους να συνειδητοποιήσει η Ευρώπη πως δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, νίπτοντας τας χείρας της. Είναι πρόβλημα, που την αφορά και πρέπει να επιλυθεί σε συνεργασία

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης χθες σε τηλεοπτικό πάνελ στον ΑΝΤΕΝΝΑ δημοσιοποίησε στοιχεία, τα οποία αν ισχύουν υφίσταται πράγματι σοβαρό θέμα, όσον αφορά στα μέτρα που είχαν ληφθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν στο προσφυγικό.

Ο κ. Γεωργιάδης, λοιπόν, επισήμανε πως στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε η διαδικασία απέλασης μόνο για 1.532 άτομα, όταν επί διακυβέρνησης Σαμαρά οι απελάσεις προσέγγισαν τις 45.000, για να υποστηρίξει ότι με τις αλλαγές που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στον σχετικό νόμο επιβάρυνε… την όλη κατάσταση. Αποτέλεσμα τώρα να «τρέχουν όλοι και να μη φτάνουν».

Θα πρέπει να επισημανθεί πως όταν ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων – μεταναστών έρχεται στη χώρα είναι δύσκολο να τον διαχειριστεί ο οποιοσδήποτε. Ανεξαρτήτως ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση. Για την αντιμετώπιση του θέματος χρειάζεται διακομματική συναίνεση. Αν η εκάστοτε κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και η αντιπολίτευση «πυροβολεί» δεν γίνεται τίποτα, παρά μία τρύπα στο νερό, που θα λέει και ο λαός.

Μετά τα όσα συνέβησαν στη Μόρια και την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών τους τελευταίους μήνες, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εθελοτυφλεί και να σφυρίζει αδιάφορα.

Το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση. Πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχουν περιοχές, που όχι απλά ασφυκτιούν, αλλά αδυνατούν πλέον να προγραμματίσουν την καθημερινότητά τους.

Η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διεθνοποίηση του προσφυγικού από πλευράς της χώρας μας ως το σημαντικότερο μέτρο αντιμετώπισής του είναι σωστή.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι από μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να λογίζεται ως διμερής διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Κάτι τέτοιο αν συμβεί θα είναι σε βάρος μας. Θα χάσουμε την μπάλα.

Είναι ώρα επιτέλους να συνειδητοποιήσει η Ευρώπη πως δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, νίπτοντας τας χείρας της. Είναι πρόβλημα, που την αφορά και πρέπει να επιλυθεί σε συνεργασία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου