Φιλόδοξο μεν, εφικτό δε

φιλόδοξο-μεν-εφικτό-δε-360441

Οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξή τους και η οικονομία πιο ελκυστική τόσο για εγχώριους, όσο και για ξένους επενδυτές

Mπορεί από πολλούς το σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, να είναι φιλόδοξο, την ίδια όμως στιγμή φαίνεται ότι είναι ελπιδοφόρο, προκειμένου να πάρει η μηχανή μπροστά. Ολοι ανεξαιρέτως οι εκπρόσωποι της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας, ακόμη και αν διατηρούν ενστάσεις, συνηγορούν πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι δημιουργεί προϋποθέσεις για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μέσω της μείωσης της υπερφορολόγησης και στοχευμένων διαρθρωτικών αλλαγών μπορεί να επιτευχθεί.

Ασφαλώς αν τελικά υπάρξει ριζική αντιμετώπιση των παθογενειών, που ταλανίζουν την οικονομία χρόνια τώρα και πριν ακόμη τα μνημόνια.

Οσο θα δίνεται έμφαση στις φοροελαφρύνσεις και την αναμόρφωση του πλαισίου επιχειρηματικής λειτουργίας, ώστε να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η παραγωγικότητα στην οικονομία, αυτό θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα. Αν υπάρχουν επιχειρήσεις, θα υπάρχει και απασχόληση. Νέες θέσεις εργασίας δηλαδή πλήρους απασχόλησης και όχι δουλειά με δεκανίκια, όπως αυτή που παρέχουν τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης, που είναι συγκεκριμένης διάρκειας, όπερ σημαίνει μέχρι να μάθει ο εργαζόμενος το αντικείμενο της δουλειάς του, αποχώρησε κιόλας.

Η μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών από το 28% στο 24% και της φορολογίας μερισμάτων από 10% σε 5%, που θα προκύψουν το 2019, καθώς και η περαιτέρω μείωση του εταιρικού φόρου τα επόμενα χρόνια προς το 20%, είναι μέτρα που θα τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Παράλληλα οι επιχειρήσεις θα γίνουν ανταγωνιστικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξή τους και η οικονομία πιο ελκυστική τόσο για εγχώριους, όσο και για ξένους επενδυτές.

Αν στα παραπάνω συνυπολογιστεί και η δέσμευση του ΥΠΟΙΚ ότι θα εξοφληθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση τα χρέη του δημοσίου προς την παραγωγική οικονομία και ότι θα επεκταθεί η περικοπή της επιβάρυνσης από τον ΕΝΦΙΑ πέραν των φυσικών προσώπων και στα νομικά πρόσωπα, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες το επόμενο διάστημα. Η επιχειρηματική κοινότητα θα μπορέσει να αναπνεύσει ατενίζοντας το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, αρκεί βέβαια αυτό να λειτουργήσει ανταποδοτικά και προς την απασχόληση και το έμψυχο δυναμικό των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, που δεν είναι άλλο από τους εργαζόμενους. Μετά από τις θυσίες, στις οποίες έχουν υποβληθεί εδώ και μία 10ετία, είναι καιρός και ανασάνουν πια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου