Δεν είναι θέμα εντυπώσεων, αλλά ουσίας

δεν-είναι-θέμα-εντυπώσεων-αλλά-ουσίας-361618

Ο εφιάλτης κάθε τέλος του μήνα να ψάχνονται οι περισσότεροι πώς θα πληρώσουν δόσεις, ρυθμίσεις και υποχρεώσεις πρέπει κάποια στιγμή να λάβει τέλος. Οσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο για την ίδια την κοινωνία, που βρέθηκε μεταξύ Συμπληγάδων να δίνει τη μάχη

Οταν 4 εκατομμύρια άνθρωποι χρωστούν μόνο στην Εφορία πάνω από 86 δισ. ευρώ, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζονται σε 30 δισ. ευρώ και στις τράπεζες 88 δισ. ευρώ, τότε μπορεί κανείς αβίαστα να πει πως οι Ελληνες είναι καταχρεωμένοι.

Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια περίπου θυσιών και σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας, ένας στους τρεις Ελληνες χρωστά στα δημόσια ταμεία και τις ΔΕΚΟ, αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και κάθε μήνα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα.

Στην ίδια περίπου κατάσταση είναι και οι περισσότεροι επαγγελματίες. Μεροδούλι μεροφάι, δίνουν τη μάχη της επιβίωσης για να παραμείνουν ζωντανοί και ευτυχώς που με τις τελευταίες φοροελαφρύνσεις αρχίζουν να ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, διότι πλέον «το μαχαίρι είχε φτάσει στο κόκκαλο». Σε επίπεδο κλίματος βέβαια αντανακλάται προς το παρόν η αισιοδοξία, διότι για να αρχίσουν να αποδίδουν τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης θα περάσει καιρός.

Δεν είναι θέμα εντυπώσεων, αλλά ουσίας, διότι ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών συνεχίζει να ζει μέσα στη φτώχεια και την αβεβαιότητα.

Για αυτό η οικονομία και η κοινωνία χρειάζονται οξυγόνο για να κρατηθούν στη ζωή. Εκτός από τη γενναία μείωση της φορολογίας, θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για το «χτύπημα» της παραοικονομίας, του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Αλλά και παραδειγματική τιμωρία των μεγάλων φοροκλεφτών, προσέλκυση ξένων κεφαλαίων με κίνητρα για επενδύσεις, επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης για να «ξεπαγώσουν» εκατοντάδες επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται στα συρτάρια των υπουργείων, αντιμετώπιση του «τέρατος» της γραφειοκρατίας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, αύξηση των μισθών για να μπορούν οι πολίτες να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Ενα στρατηγικό σχέδιο δράσης, που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα παραπάνω και θα λειτουργεί συνδυαστικά με άλλες πρωτοβουλίες, μπορεί πράγματι να δώσει μεγάλες ανάσες στην οικονομία και να βοηθήσει τα νοικοκυριά να βγουν από τη λαίλαπα της λιτότητας. Ο εφιάλτης κάθε τέλος του μήνα να ψάχνονται οι περισσότεροι πώς θα πληρώσουν δόσεις, ρυθμίσεις και υποχρεώσεις πρέπει κάποια στιγμή να λάβει τέλος. Οσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο για την ίδια την κοινωνία, που βρέθηκε μεταξύ Συμπληγάδων να δίνει τη μάχη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου