ΤΟΠΙΚΑ

Πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»: Αύξηση μισθωτής απασχόλησης

πληροφοριακό-σύστημα-εργάνη-αύξησ-372162

Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Αύγουστο στη Μαγνησία

Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 330 νέες θέσεις εργασίας στη Μαγνησία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», κατά τον μήνα Αύγουστο. Αντίθετα στις Β. Σποράδες, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν, υπήρξε διαρροή εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα οι αποχωρήσεις να είναι περισσότερες από τις προσλήψεις που έγιναν.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από τις προσλήψεις που έγιναν πλήρους απασχόλησης είναι σε ποσοστό 43,09%, μερικής απασχόλησης είναι 42,15%, ενώ 14,76% είναι προσλήψεις που έγιναν για απασχόληση με εκ περιτροπής εργασία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Αυγούστου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 3.357 για τη χερσαία Μαγνησία και 603 για τις Βόρειες Σποράδες, ενώ οι αποχωρήσεις σε 3.027 για τη Μαγνησία και 810 για τα νησιά. Από τις 3.837συνολικά αποχωρήσεις, οι 1.863 αποχωρήσεις προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 1.974 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία οι συμβάσεις εργασίας που θεωρούνται ως οι πιο «ευάλωτες» και δεν ανανεώνονται με την ίδια συχνότητα από τους εργοδότες είναι εκείνες που αφορούν στους εποχικούς υπαλλήλους στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού και ακολουθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι και γραμματείς σε γραφεία.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι παράλληλα, με τις ηλεκτρονικές υποβολές εντύπων προσλήψεων – απολύσεων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» υπάρχει και ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που προέβησαν αναγκαστικά σε χειρόγραφες υποβολές εντύπων στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, λόγω είτε περιπτώσεων εκπρόθεσμων υποβολών, στις οποίες επιβάλλονται και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, είτε ειδικών ελάχιστων περιπτώσεων επιχειρήσεων που αδυνατούν να υποβάλλουν τα στοιχεία ηλεκτρονικά.

Η «ακτινογραφία» του 8μηνου

Συγκεντρωτικά στο 8μηνο, από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τέλος Αυγούστου σύμφωνα πάντα με την «Εργάνη» καταγράφονται τα εξής:

Δηλώθηκαν στην ηπειρωτική Μαγνησία 24.794 προσλήψεις. Την ίδια περίοδο όμως 23.691 άτομα, είτε οι συμβάσεις με τις οποίες απασχολούνταν καταγγέλθηκαν, είτε βγήκαν εκτός αγοράς εργασίας, με οικειοθελή αποχώρηση. Ειδικότερα έχουν δηλωθεί στο σύστημα 9.804 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 4.194 συμβάσεις αορίστου χρόνου καταγγέλθηκαν, ενώ 9.693 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν δεν ανανεώθηκαν.

Αντίστοιχα στις Β. Σποράδες έγιναν το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου, 8.095 προσλήψεις, 1.400 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 656 άτομα έχασαν τη δουλειά τους καθώς καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που απασχολούνταν ενώ 559 άτομα που εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας αφού οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν.

Τέλος σε επίπεδο Θεσσαλίας, τον Αύγουστο καταγράφηκαν 11.751 προσλήψεις, 4.994 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 1.562 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και 4.215 συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου