ΤΟΠΙΚΑ

Μήνυμα Χρήστου Χατζηχριστοδούλου: «Θα διερευνηθούν όλα στην ώρα τους»

μήνυμα-χρήστου-χατζηχριστοδούλου-θ-375073

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 οι επιμέρους έρευνες για τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος και εγκεφαλικά

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αναμένονται τα πρώτα ασφαλή και εξειδικευμένα αποτελέσματα, όσον αφορά στους παράγοντες κινδύνου για τους υψηλούς δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας για τον καρκίνο του ήπατος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα στη Μαγνησία, από την ομάδα των επιστημόνων που έχει αναλάβει και συνεχίζει στο δεύτερο στάδιο την επιδημιολογική μελέτη για ολόκληρη τη Θεσσαλία.

«Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο της μελέτης», ανέφερε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, όταν ρωτήθηκε σχετικά ο διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Οπως εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας, η δεύτερη φάση της μελέτης συνεχίζεται με ειδικές επιμέρους έρευνες ανά νομό, με βάση τα εξειδικευμένα στοιχεία που έχουν καταγραφεί σε κάθε περιοχή και τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί.

«Δεν χρειάζεται βιασύνη. Πρέπει όλοι να έχουν υπομονή και ψυχραιμία. Θα γίνει αποτύπωση όλων των στοιχείων που πρέπει να διερευνηθούν και μετά θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε, με βάση τα στοιχεία που θα έχουμε, για τους παράγοντες κινδύνου που προκαλούν νοσηρότητα και θνησιμότητα σε κάθε νομό», σχολίασε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, κληθείς να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ε. Τσάμη, ο οποίος κάλεσε να διερευνηθεί αν η αύξηση των εγκεφαλικών σχετίζεται με την αέρια ρύπανση.

«Εμείς θα μελετήσουμε όλες τις παραμέτρους και θα τοποθετηθούμε επιστημονικά με βάση τα ευρήματα που θα έχουμε. Όλα θα γίνουν, όμως, στην ώρα τους και με τις προτεραιότητες που θέτει η επιτροπή που έχει την ευθύνη της μελέτης», συμπλήρωσε ο ίδιος, καθιστώντας εμμέσως πλην σαφώς ξεκάθαρο ότι η επιτροπή δεν πρόκειται να δεχτεί υποδείξεις για το πλαίσιο που θα κινηθεί η έρευνα, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις που ακολουθεί.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εκτιμά πως μία πρώτη σαφή εικόνα για τις πηγές που προκαλούν τον καρκίνο του ήπατος (που είναι η πρώτη έρευνα που θα γίνει) θα έχουμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού το πρωτόκολλο για την έναρξη της επιμέρους έρευνας μόλις υπογράφηκε. Στη συνέχεια και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία θα ακολουθήσει ανάλογη αποτύπωση των παραγόντων κινδύνου για τα εγκεφαλικά.

Σημειώνεται τέλος πως η χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης της επιδημιολογικής μελέτης δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Αυτό, ωστόσο, δεν ενοχλεί την επιστημονική ομάδα, αφού όπως τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας υπάρχει βούληση από όλους τους φορείς να ολοκληρωθεί η μελέτη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου