Οι δραστικές παρεμβάσεις επιλύουν προβλήματα

οι-δραστικές-παρεμβάσεις-επιλύουν-πρ-376302

Με αποσπασματικές παρεμβάσεις το πρόβλημα δεν επιλύεται. Αντιθέτως διαιωνίζεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιπτώσεις, που έχει στην εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ είναι η υποστελέχωση είναι παρήγορο. Ο υπουργός Βασ. Κικίλιας υποσχέθηκε μείωση του χρόνου για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, όπερ σημαίνει ότι έχει συνειδητοποιήσει πως αν δεν ενισχυθούν οι δημόσιες δομές με επιπλέον προσωπικό το πρόβλημα θα είναι τεράστιο.

Ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία και τις ελλείψεις προσωπικού, επεσήμανε ότι προτίθεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει ο χρόνος πρόσληψης προσωπικού στο ΕΣΥ δεδομένου ότι σήμερα η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι οι ασθενείς να βασανίζονται στα νοσοκομεία τα όποια όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας «δεν θα αφήσουμε αβοήθητα».

Παρά το γεγονός ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση και τις διορισμένες διοικήσεις έγινε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να παρουσιαστεί το άσπρο μαύρο και ότι η εικόνα δεν είναι τόσο προβληματική όσο την παρουσιάζουν είτε τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών, είτε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως αποδέκτες των διαμαρτυριών ασθενών και ασφαλισμένων, είναι αυταπόδεικτο ότι υφίσταται θέμα λειτουργίας πολλών κλινικών.

Το βιώνουμε στην περίπτωση του Νοσοκομείου Βόλου που παρατηρείται σημαντική δυσκολία στην κάλυψη όλων των εφημεριών του μήνα σε αρκετά Τμήματα, με αποτέλεσμα να επιστρατεύονται από Κέντρα Υγείας της περιφέρειας γιατροί για να καλύψουν τα κενά.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα Κέντρα Υγείας τα οποία αποδεκατισμένα από ειδικότητες προσπαθούν να παραμείνουν «ζωντανά» πάση θυσία με ενέσεις.

Στο περιφερειακό ιατρείο της Αλοννήσου για παράδειγμα πού και πού δίνει ένα χέρι βοήθειας γιατρός από την Καρδίτσα, με απόφαση της 5ης ΥΠΕ. Με τέτοιες όμως αποσπασματικές παρεμβάσεις το πρόβλημα δεν επιλύεται. Αντιθέτως διαιωνίζεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιπτώσεις, που έχει στην εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αν πραγματικά ο κ. Κικίλιας έχει βρει τον τρόπο να επισπευστούν οι διαδικασίες και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς των προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών, ας τις εφαρμόσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε νέα βάση τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου