Οι άνεργοι πτυχιούχοι και οι δεξιότητες

οι-άνεργοι-πτυχιούχοι-και-οι-δεξιότητ-381823

Η σπατάλη εγκεφάλων στην αγορά, που είναι αποτέλεσμα της αναντιστοιχίας με τις δεξιότητες που έχουν, πρέπει να σταματήσει. Ειδικά στον τομέα της τεχνολογικής εκπαίδευσης, που βλέπει κανείς μικρομεσαίες, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις να αναζητούν στελέχη από τον τεχνικό κλάδο και να δυσκολεύονται να βρουν

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η χώρα μας κατείχε το 2018 αρνητική πρωτιά στην ΕΕ των 28 με ποσοστό 19,9% σε ανέργους πτυχιούχους έως 39 ετών, καθώς είναι πιο εύκολο να βρει δουλειά κάποιος που δεν διαθέτει πτυχίο.

Η Ελλάδα, το 2018 κατείχε επίσης την τελευταία θέση στην ΕΕ των 28, με ποσοστό 69,6%, σε απασχολούμενους αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ηλικίας 20 – 34 ετών, ενώ παράλληλα, περισσότεροι από 3 στους 10 απασχολούμενους με πτυχίο καλύπτουν θέσεις εργασίας για τις οποίες θα αρκούσαν λιγότερα προσόντα.

Επιπλέον η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν ανταμείβει το επίπεδο τεχνολογικής εξειδίκευσης των αποφοίτων της εκπαίδευσης, που είναι προσανατολισμένο σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία σπουδών.

Κάπως έτσι λοιπόν διογκώνονται, όπως επισημαίνεται και στην έρευνα, και το brain drain και το brain waste. Οι πτυχιούχοι φεύγουν μακριά από τη χώρα διότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες και από την άλλη δεν μπορούν στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους για να μπορέσουν να μεγαλουργήσουν πάνω στο αντικείμενό τους και εκτός από μία καλή επαγγελματική αποκατάσταση να νιώθουν εξίσου δημιουργικοί.

Αυτά τα συμπεράσματα και μόνο αρκούν για να σημάνει γενικός συναγερμός, προκειμένου να υιοθετηθούν οι πρωτοβουλίες εκείνες που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Από τη μία να πειστούν οι νέοι επιστήμονες να παραμείνουν στην Ελλάδα και να δοκιμαστούν και από την άλλη να επιστρέψουν όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Μαζί με εκείνους που έχουν αναζητήσει αποκατάσταση σε μία άλλη χώρα διότι οι δεξιότητες που έχουν αποκτήσει πιάνουν τόπο.

Η σπατάλη εγκεφάλων στην αγορά, που είναι αποτέλεσμα της αναντιστοιχίας με τις δεξιότητες που έχουν, πρέπει να σταματήσει. Ειδικά στον τομέα της τεχνολογικής εκπαίδευσης, όπου βλέπει κανείς μικρομεσαίες, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις να αναζητούν στελέχη από τον τεχνικό κλάδο και να δυσκολεύονται να βρουν.

Αυτές οι πολιτικές ως ζητούμενο και οι δράσεις ως απαίτηση της αγοράς θα πρέπει να γίνουν προτεραιότητες για τα αρμόδια υπουργεία. Τώρα που χαράσσεται η στρατηγική της τετραετίας και που αποδεδειγμένα η κυβέρνηση έχει τη βούληση να επενδύσει πάνω στη νέα επιχειρηματικότητα και έχει δεσμευτεί ότι είναι προτεραιότητα η θέσπιση κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τον επαναπατρισμό νεαρών επιστημόνων από το εξωτερικό ξανά στην Ελλάδα.

Και επιπλέον είναι καιρός να θεσπιστεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη στήριξη της διά βίου μάθησης, που θα περιλαμβάνει μια ισχυρότερη και καλύτερα χρηματοδοτούμενη επαγγελματική κατάρτιση σε σύνδεση με την αγορά εργασίας και διευρυμένες δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης. Για να κατευθύνονται οι νέοι εκεί που πραγματικά μπορεί να αναπτύξουν δεξιότητες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου