ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Συνωστισμός στα γραφεία Κτηματογράφησης Βόλου και Ν.Ιωνίας

συνωστισμός-στα-γραφεία-κτηματογράφ-381880

Οπλισμένοι με υπομονή θα πρέπει να είναι οι πολίτες, που επισκέπτονται τα τοπικά γραφεία κτηματογράφησης για την τέταρτη και τελευταία φάση της διαδικασίας. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου, αν και εκτιμάται ότι θα δοθεί νέα παράταση, και οι ιδιοκτήτες ακινήτων τρέχουν πανικόβλητοι. Τις τελευταίες μέρες πολίτες ξημερώνονται έξω από το Πανθεσσαλικό Στάδιο και στην οδό Ιάσονος για να προλάβουν να πάρουν χαρτί προτεραιότητας και να εξυπηρετηθούν από τα δύο γραφεία, που λειτουργούν στα προαναφερθέντα σημεία.

Οπως λένε οι υπάλληλοι, από τις 08:00 το πρωί, οπότε και ανοίγει το γραφείο κτηματολογίου στην οδό Ιάσονος μεταξύ Κοραή και Π. Μελά που εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες από Νέα Ιωνία και Ιωλκό καθημερινά, υπάρχουν δεκάδες πολίτες που περιμένουν υπομονετικά. Μάλιστα, κάποιες ημέρες ξεπερνούν τους 150, αφού σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει αναμονή ακόμα και για την έκδοση αριθμού προτεραιότητας!

Κάτι ανάλογο ισχύει και στο γραφείο που λειτουργεί στο Πανθεσσαλικό Στάδιο απ’ όπου εξυπηρετούνται οι ιδιοκτήτες από τις περιοχές του Νοτίου Πηλίου, της Σκοπέλου και του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Αναμονή τεσσάρων ωρών

Η αναμονή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγγίζει τις τέσσερις με πέντε ώρες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τις έξι λόγω του μεγάλου αριθμού δηλώσεων που διεκπεραιώνονται.

Με τέτοιο συνωστισμό όπως είναι φυσικό δεν λείπουν οι λεκτικές αψιμαχίες και οι φραστικοί διαξιφισμοί, ενώ αποδέκτες διαμαρτυριών γίνονται και οι υπάλληλοι.

Παρ’ ότι οι εργαζόμενοι, νομικοί και μηχανικοί, συμβουλεύουν τους πολίτες να προσέρχονται προετοιμασμένοι, έχοντας μαζί τους όλα τα απαιτούμενα για την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης έγγραφα προκειμένου να μη χρειαστεί να απευθυνθούν σε άλλες υπηρεσίες και αναγκαστούν να επιστρέψουν, έχει παρατηρηθεί ότι πολίτες χρειάστηκε να απευθυνθούν δύο και τρείς φορές το τελευταίο διάστημα στο γραφείο για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον επιπλέον όγκο δουλειάς που καλούνται να διεκπεραιώσουν.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι πολίτες σημειώνουν ότι οι οδηγίες είναι ασαφείς ή «θολές» με αποτέλεσμα να μεταβαίνουν στο γραφείο κτηματογράφησης τρεις, ακόμα και τέσσερις φορές, ενώ και ο χρόνος αναμονής αυξάνεται αν έχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε περισσότερους από έναν νόμους.

Θα δοθεί παράταση;

Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη λήγει η παράταση που είχε δοθεί τον Ιούνιο, όπως είναι φυσικό πολλοί ιδιοκτήτες που είχαν αφήσει την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας για την τελευταία στιγμή ασθμαίνοντας τρέχουν τώρα να προλάβουν τις διαδικασίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται να δώσει νέα παράταση. Αν αυτό γίνει αναμένεται να ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή, όπερ σημαίνει πως κανείς ιδιοκτήτης δεν μπορεί να το ρισκάρει και όσοι έχουν αμελήσει θα πρέπει να σπεύσουν να καταθέσουν τις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας τους στα γραφεία κτηματογράφησης, διότι διαφορετικά θα απαιτηθούν μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Συλλογή δηλώσεων ανά περιοχή

Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες γίνεται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία του Κτηματολογίου εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:

Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας

Για τη 1η μελέτη κτηματογράφησης:

Α) Δήμος Βόλου: προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΙΔΙΝΙΟΥ, ΓΛΑΦΥΡΩΝ, ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ, ΣΕΣΚΛΟΥ, Β) Δήμος Ρήγα Φεραίου

Γ) Δήμος Αλμυρού

Δ) Δήμος Νοτίου Πηλίου προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ, ΛΑΥΚΟΥ, ΜΕΤΟΧΙΟΥ, ΜΗΛΙΝΗΣ, ΠΡΟΜΥΡΙΟΥ, ΤΡΙΚΕΡΙΟΥ

Ε) Δήμος Σκοπέλου προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: ΓΛΩΣΣΗΣ, ΚΛΗΜΑΤΟΣ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ.

Διεύθυνση αρμοδίου γραφείου κτηματογράφησης: Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου κτίριο 24 οδός Σταδίου, Νέα Ιωνία Μαγνησίας, τηλέφωνο 24210-25288, E-mail: [email protected]. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 08:30 με 16:30 και Τετάρτη 08:30 με 20:30. Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή από 08:30 έως 15:30 στο τηλέφωνο 210-6505600 και στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr.

Για τη 2η μελέτη κτηματογράφησης

Α) Στον προκαποδιστριακό Δήμο Ιωλκού (πρώην Κοινότητες Αγίου Ονούφριου, Ανακασιάς και Ανω Βόλου) και Νέας Ιωνίας

Β) Στις προκαποδιστριακές Κοινότητες Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Αλλης Μεριάς, Ανω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δράκειας, Κάτω Λεχωνίων, Κατηχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σταγιατών του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου.

Διεύθυνση αρμοδίου γραφείου κτηματογράφησης: Βόλος, Ιάσονος 36, τηλέφωνο 801 4000 100 (από σταθερό), 2316005400 (από κινητό). Ωράριο λειτουργίας Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 08:30 με 16:30 και Τετάρτη 08:30 με 20:30.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου