Επιτέλους τέλος στην ταλαιπωρία

επιτέλους-τέλος-στην-ταλαιπωρία-385222

Παρ΄ ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε δεσμευτεί πολλές φορές μέχρι πριν από λίγο καιρό για κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων και ανάπτυξη συστήματος ραντεβού ειδοποίησης με sms ή e – mail, τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε

Aπό τον Γολγοθά στην ανάσταση… Βαθιά ανάσα για χιλιάδες καρκινοπαθείς συνιστά η απόφαση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που μπαίνει αμέσως σε εφαρμογή για τη χορήγηση των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ κατευθείαν στις ιδιωτικές κλινικές για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Από αυτή εδώ τη στήλη είχαμε επαινέσει την εξαγγελία του συγκεκριμένου μέτρου και επανερχόμαστε σήμερα για να επιδοκιμάσουμε την ταχύτητα, με την οποία η νέα ηγεσία αποφάσισε και υλοποιεί την απόφαση, που θα δώσει τη μέγιστη στήριξη.

Μέχρι πρότινος σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ καρκινοπαθείς ήταν αναγκασμένοι να διανύουν ακόμη και 300 χιλιόμετρα για να προμηθεύονται τα ογκολογικά φάρμακα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών και τον σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους.

Παρ’ ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε δεσμευτεί πολλές φορές μέχρι πριν από λίγο καιρό για κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων και ανάπτυξη συστήματος ραντεβού ειδοποίησης με sms ή e – mail, τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε.

Λόγω έλλειψης φαρμακοποιών ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε αναπτύξει φαρμακεία σε πολλούς νομούς της χώρας και έτσι η προμήθεια των φαρμάκων γινόταν με αποστολές από τα κεντρικά φαρμακεία του Οργανισμού και μετά η προώθηση των φαρμάκων γινόταν στις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κάθε νομού και από εκεί τα παραλάμβαναν οι ασθενείς.

Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερούν οι καρκινοπαθείς τη θεραπεία τους με μεγάλο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ή να αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα δύο φορές τον μήνα για να βρουν φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Από χθες η ταλαιπωρία πήρε τέλος. Με μια σειρά ενεργειών, όπως είπε και ο κ. Κικίλιας, το υπουργείο κατάφερε μέσα σε δύο μήνες να συμφωνήσει με ιδιωτικές κλινικές και από σήμερα θα χορηγείται στους ασφαλισμένους απευθείας από αυτές η φαρμακευτική αγωγή. Αντί ασθενής να περιμένει για ώρες στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ώστε να πάρει τα ογκολογικά φάρμακα και να τα πάει στα ιδιωτικά θεραπευτήρια για να μπορέσει να έχει τη θεραπευτική αγωγή που έχουν αποφασίσει οι θεράποντες ιατροί, τα ογκολογικά φάρμακα θα πηγαίνουν απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές.

Εξ ου και η ανάσταση. Τέτοιες αποφάσεις πραγματικά αποτελούν θετικό πρόσημο στο έργο ενός υπουργείου, πολλώ δε μάλλον όταν αφορούν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου