Η οικονομία δεν είναι μόνο ψυχολογία

η-οικονομία-δεν-είναι-μόνο-ψυχολογία-387706

Πρέπει να διασφαλιστεί καθαρό πεδίο για τον επενδυτή και αυτό πρέπει να γίνει με σταθερά και αποφασιστικά βήματα. Με βήματα που να δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το έργο που εξήγγειλε, όπως επιμένουν να λένε άνθρωποι της αγοράς

Το γεγονός ότι διατηρείται η θετική ψυχολογία, που δημιουργήθηκε από τις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και από την προσδοκία για φοροελαφρύνσεις, αλλά και για παρεμβάσεις, που θα τονώσουν την αγορά, τις επενδύσεις και την οικονομία γενικότερα, είναι μία σημαντική εξέλιξη για την οικονομία.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια είναι η διάρκεια σ’ αυτό, διότι υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά και οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά και έχουν να κάνουν επίσης με την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Στις απαντήσεις έρευνας που περιλαμβάνονται στον δείκτη του ΙΟΒΕ, η πιο ισχυρή προσδοκία είναι αυτή της μείωσης της ανεργίας. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος ελπίζει ότι θα δημιουργηθούν νέες δουλειές. Αλλά οι θέσεις εργασίας για να δημιουργηθούν προϋποθέτουν επενδύσεις και ανάπτυξη. Σε μία δύσκολη μάλιστα διεθνή συγκυρία, όπως θα έλεγαν και οι οικονομικοί αναλυτές.

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που τέθηκε προς διαβούλευση είναι ένα μεγάλο βήμα. Επιλύει προβλήματα και αίρει αγκυλώσεις σε πολλά κομβικά πεδία. Πρέπει όμως να ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις. Πρέπει να διασφαλισθεί καθαρό πεδίο για τον επενδυτή και αυτό πρέπει να γίνει με σταθερά και αποφασιστικά βήματα. Με βήματα που να δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το έργο που εξήγγειλε, όπως επιμένουν να λένε άνθρωποι της αγοράς.

Το μήνυμα άλλωστε αυτό μετέφερε από την Ολλανδία χθες ο πρωθυπουργός. Οτι πρώτα θα δοθεί η μάχη της πολιτικής αξιοπιστίας μέσω των μεταρρυθμίσεων και της διασφάλισης ταχύτερης ανάπτυξης. Το ίδιο μήνυμα αναμένεται ότι θα μεταφερθεί και από το βήμα της ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο, σύμφωνα με τους συνεργάτες του. Θα έχει σημασία να ακούσουμε ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα τόσο οι πολίτες, όσο και οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν να διαπιστώσουν ότι δεν πρόκειται απλά για μία αλλαγή ψυχολογίας, αλλά για ουσιαστική αλλαγή σελίδας στην οικονομική πολιτική της χώρας.

Αυτή που χρειάζεται για να προχωρήσει με σταθερότητα στους επόμενους μήνες και χρόνια, απαλλαγμένη από τον βραχνά της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της αυστηρής επιτήρησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου