Ο πήχης της ΔΕΘ

ο-πήχης-της-δεθ-389016

Οι κοινωνικοί εταίροι, οι παραγωγικοί φορείς και κατ’ επέκταση η κοινωνία περιμένουν να ακούσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στην οικονομία και όχι μόνο, αφού προέχει να δρομολογηθεί η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων

Παραδοσιακά το πρώτο 15ήμερο του τρέχοντος μήνα είναι πάντα αφιερωμένο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, οι πύλες της οποίας ανοίγουν το ερχόμενο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά τη σύσκεψη που είχε την περασμένη Παρασκευή με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης χθες στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΣΒΕ) και υπερθεμάτισε για την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας πως «έχουμε καταφέρει και έχουμε αντιστρέψει μια τάση που ο δείκτης αισιοδοξίας στην Ευρώπη πέφτει, ενώ στην Ελλάδα ανεβαίνει».

Οπως προανήγγειλε, στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης θα ξεδιπλώσει το συνολικό σχέδιό του που σηματοδοτεί την αλλαγή της σελίδας στη χώρα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί ιδιαιτέρως στο πακέτο της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Η ομιλία του, αλλά και η συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα αναμένονται με ενδιαφέρον για τον επιπρόσθετο λόγο ότι είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και θα έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το κυβερνητικό του σχέδιο.

Οι κοινωνικοί εταίροι, οι παραγωγικοί φορείς και κατ’ επέκταση η κοινωνία περιμένουν να ακούσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στην οικονομία και όχι μόνο, αφού προέχει να δρομολογηθεί η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, που σχετίζεται με την εκλογίκευση των φορολογικών βαρών, την καθιέρωση λειτουργικών ρυθμίσεων για τις οφειλές, αλλά και την υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού κώδικα.

Περιμένουν τις ανακοινώσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, αλλά και την υιοθέτηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που θα επιδράσει και στην ψυχολογία επιχειρηματιών και καταναλωτών. Επιπλέον θα ανοίξει τον δρόμο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, άρα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με μία τέτοια στρατηγική θεωρείται βέβαιο ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει σταδιακά. Μένει να ακούσουμε από τον κ. Μητσοτάκη το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των παραπάνω για να ξέρουμε πότε θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου