Το προσφυγικό… επιστρέφει

το-προσφυγικό-επιστρέφει-392064

Μονόδρομος για την ελληνική κυβέρνηση ο τρόπος, με τον οποίο αντέδρασε ο ΥΠΕΞ και έκανε πολιτικό διάβημα στον Τούρκο πρέσβη

Οσοι πίστευαν ότι επειδή έγιναν δύο και τρεις έκτακτες Σύνοδοι Κορυφής στις Βρυξέλλες και οι εταίροι μας μάλωσαν τον Ερντογάν η Τουρκία θα έβαζε μυαλό και θα ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της όσον αφορά στο προσφυγικό έκαναν λάθος.

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες και το αδιαχώρητο που έχει δημιουργηθεί στα κέντρα υποδοχής μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποτελούν καμπανάκι διαρκείας και ταυτόχρονα χαστούκι για τους αφελείς Ευρωπαίους.

Μονόδρομος για την ελληνική κυβέρνηση ο τρόπος, με τον οποίο αντέδρασε ο ΥΠΕΞ και έκανε πολιτικό διάβημα στον Τούρκο πρέσβη. Τον κατσάδιασε, υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα του και ζήτησε να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί. Την ίδια ώρα όμως το πρόβλημα εντείνεται. Μόνο στη Λέσβο σε μία μέρα έκαναν «απόβαση» 600 άτομα, έχοντας ξεκινήσει από τις ακτές της Τουρκίας.

Οι βάρκες φτάνουν η μία πίσω από την άλλη. Η διαχείριση, όμως, τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το ΚΥΤ της Μόριας είναι υπερκορεσμένο, «φιλοξενώντας» πάνω από 9.000 άτομα, όταν χωρά μόλις 3.000. «Δεν υπάρχει χώρος ούτε για να κοιμηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού χθες στον ΣΚΑΪ.

Τρεισήμισι χρόνια από την εφαρμογή της συμφωνίας (κοινής δήλωσης) ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό (τον Μάρτιο του 2016), δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να πληρώνει μόνη το τίμημα. Μπορεί οι Ευρωπαίοι να έδιωξαν το πρόβλημα από την πόρτα τους και να επιμένουν ότι η συμφωνία είναι επιτυχημένη, επειδή μείωσε τις ροές σε σχέση με το 2015, όμως η σύγκριση γίνεται με τη χρονιά που η βαλκανική δίοδος και τα σύνορα της Γερμανίας ήταν ανοιχτά και από την Ελλάδα πέρασαν 1,5 εκατ. πρόσφυγες.

Δεν μπορεί να παραγνωρίζεται πως οι ροές συνεχίζονται και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες με αυξητικές τάσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που συσσωρεύτηκαν την τελευταία τριετία, χωρίς να υπολογίζονται οι καθημερινές ροές των τελευταίων εβδομάδων με νέους πρόσφυγες, που προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες.

Επιπλέον, και αυτό είναι το εξωφρενικό στο οποίο κλείνουν τα μάτια οι Ευρωπαίοι, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό δεν λειτουργεί ως προς το σκέλος των επιστροφών στην Τουρκία. Το 2018 μόλις 322 άτομα επέστρεψαν στην Τουρκία με βάση τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να επωμίζεται δυσανάλογα μεγάλο βάρος σε σχέση με τους υπόλοιπους εταίρους της στην ΕΕ. Αυτό και μόνο δίνει το δικαίωμα πλέον στην ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει τη σύγκληση των αρμοδίων οργάνων προκειμένου το θέμα να τεθεί σε νέα βάση, πριν προκληθούν τετελεσμένα, για τα οποία η χώρα θα κληθεί να πληρώσει και πάλι το «τίμημα» μόνη της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου