Η πρόκληση για τις νέες δημοτικές αρχές

η-πρόκληση-για-τις-νέες-δημοτικές-αρχέ-393361

Κομβικό σημείο για το μέλλον και τον νέο ρόλο που πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι σίγουρα το νομοσχέδιο, που αναμένεται να καταθέσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει πλήρως ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει

Ολοκληρώθηκαν χθες οι ορκωμοσίες των νέων δημοτικών συμβουλίων στη Μαγνησία και από την ερχόμενη Δευτέρα ουσιαστικά οι νέες δημοτικές αρχές αναλαμβάνουν καθήκοντα και επίσημα. Σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον είναι αλήθεια, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και σε αυτοδιοικητικό, λόγω εφαρμογής του «Κλεισθένη».

Οι προκλήσεις, που έχει μπροστά του το αυτοδιοικητικό προσωπικό που θα καθίσει την ερχόμενη 4ετία στα δημοτικά έδρανα, είναι πολλές. Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες διαφοροποιούνται από Δήμο σε Δήμο, είναι προφανές ότι όταν μιλάμε για τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης αυτό που αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, με έργα υποδομής, παρεμβάσεις ουσίας και δράσεις, που θα δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Εξάλλου δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το άμεσο καταφύγιο της ελπίδας του κάθε πολίτη.

Ως εκ τούτου, στη νέα θητεία που ξεκινά, οι δημοτικές αρχές έχουν υποχρέωσηνα δημιουργήσουν ένα αύριο δυναμικό, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων. Επιβάλλεται να δώσουν τη δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας να έχουν την ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο.

Από τον πιο μικρό συμπολίτη μέχρι τον πιο ηλικιωμένο δεν θα πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια για βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Οφείλουν όλοι, πλειοψηφίες και μειοψηφίες, να στέκονται ευλαβικά στα προβλήματα και να βρίσκουν λύσεις, να προσφέρουν βοήθεια, να αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Με τα εργαλεία βέβαια που οφείλει να παρέχει η Πολιτεία αλλάζοντας πολλά στο θεσμικό πλαίσιο που σήμερα διέπει τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο δυστυχώς με τον «Κλεισθένη» αντί να βελτιωθεί, σύμφωνα με την πλειονότητα των δημάρχων, μάλλον χειροτέρεψε.

Κομβικό σημείο για το μέλλον και τον νέο ρόλο που πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, θα είναι σίγουρα το νομοσχέδιο, που αναμένεται να καταθέσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει πλήρως ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει.

Οι αλλαγές όμως πρέπει να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, ώστε να καταφέρουν να ταράξουν τις επί σειρά ετών λιμνάζουσες καταστάσεις. Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα δοκιμών.

Χρειάζονται χρόνος και σε βάθος συζήτηση, ώστε ομόφωνα να εντοπιστούν τα θετικά στοιχεία, να κριθούν οι αδυναμίες και οι αστοχίες, προκειμένου να συναποφασιστεί ένα σύστημα, που θα έχει στόχο να αντιπροσωπεύει πλήρως τη στάση και τη φιλοσοφία της κοινωνίας, ένα σύστημα που θα δίνει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να συμβάλλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και τέλος θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των Δήμων, που δεν μπορεί να είναι όμηροι ενός εκλογικού συστήματος, που υπαγορεύτηκε από ιδεοληψίες και άνοιξε διάπλατα τον δρόμο σε «πολιτικά παζάρια» κάτω από το τραπέζι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου