Εκλεισε ένας κύκλος, ανοίγει ο επόμενος

εκλεισε-ένας-κύκλος-ανοίγει-ο-επόμενο-395892

Οι αποτυχίες είναι κομμάτι της ζωής μας. Είναι κάτι φυσικό να σημειωθούν κάποια ή κάποιες στιγμές στη ζωή όλων, γι’ αυτό καλό θα είναι να βλέπουν το «ποτήρι μισογεμάτο», να κρατήσουν τα θετικά και να προχωρήσουν

Με την ανακοίνωση των βάσεων χθες έκλεισε ένας κύκλος και ανοίγει ο επόμενος για όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Φοιτητική ζωή για όσους κατάφεραν να εισαχθούν σε σχολή, επαναπροσδιορισμός και ιεράρχηση επιλογών και στόχων για όσους δε μπόρεσαν να πετύχουν.

Και στις δύο περιπτώσεις η προσπάθεια και μόνο μετρά. Κερδισμένοι από όλη αυτή τη διαδικασία είναι εξίσου και όσοι δεν πέτυχαν και δεν θα διαβούν φέτος το κατώφλι ενός ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Επειδή τα «φώτα πέφτουν» πρώτα στους επιτυχόντες, κερδισμένοι είναι και όσοι δεν μπόρεσαν να πετύχουν τον στόχο τους.

Γεμάτοι εμπειρίες από όλη αυτή τη διαδικασία μπορούν να συνεχίσουν τον αγώνα τους, είτε κάνοντας μία άλλη επιλογή, είτε προσπαθώντας ξανά την ερχόμενη χρονιά.

Προφανώς και δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Ασφαλώς και μία αποτυχία δεν πρέπει να φρενάρει στόχους και όνειρα, που σ’ αυτή την ηλικία κάνουν τα παιδιά προσβλέποντας για κάτι καλύτερο στο μέλλον.

Αλλωστε μια αποτυχία αποτελεί ευκαιρία να δούμε τις εναλλακτικές, μας δίνει χρόνο για επαναξιολόγηση των αποφάσεών μας και μας οδηγεί πολλές φορές σε αυτό που πραγματικά θέλουμε και μας ταιριάζει.

Η αποτυχία δεν δείχνει κάτι για την αξία και την ποιότητά μας ως άτομα ή την εξυπνάδα μας και τις ικανότητές μας. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Δεν θέλει και πολύ, άλλωστε, άγχος, ατυχίες, κακή προετοιμασία, κακή συναισθηματική κατάσταση και η αποτυχία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της.

Αν αυτό το συνειδητοποιήσουν τα παιδιά, θα τους βοηθήσει να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Αν το όνειρό τους είναι να περάσουν σε κάποια σχολή κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει, όσο υπάρχει η δυνατότητα να ξαναδώσουν εξετάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν για επαγγελματική κατάρτιση και συνεχίζουν.

Οι αποτυχίες είναι κομμάτι της ζωής μας. Είναι κάτι φυσικό να σημειωθούν κάποια ή κάποιες στιγμές στη ζωή όλων, γι’ αυτό καλό θα είναι να βλέπουν το «ποτήρι μισογεμάτο», να κρατήσουν τα θετικά και να προχωρήσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου