Η αρχή μίας νέας εποχής

η-αρχή-μίας-νέας-εποχής-396944

Αυτές οι εικόνες θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη των Ελλήνων. Θα μείνουν στην ιστορία για τον εξευτελισμό χιλιάδων συνταξιούχων να στοιβάζονται έξω από τράπεζες, να περιμένουν σε σκαλάκια, να βάζουν τα κλάματα έξω από υποκαταστήματα εκλιπαρώντας να πάρουν τη σύνταξή τους

Τεσσεράμισι χρόνια μετά από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών επί τρεις εβδομάδες, με αφορμή την ανακοίνωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου του 2015, επιτέλους τέλος στους τραπεζικούς περιορισμούς. Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σηματοδοτούν το τέλος ενός εφιάλτη, διότι τα προβλήματα που προκάλεσαν στην οικονομία οι κεφαλαιακοί περιορισμοί ήταν δραματικά. Οπως και εκείνες οι μέρες, που κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει. Πριν καλά – καλά τελειώσει ο Αλέξης Τσίπρας το διάγγελμά του για την προκήρυξη δημοψηφίσματος, χιλιάδες πολίτες έσπευσαν σε αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μέσα στη νύχτα για να σηκώσουν λεφτά, ενώ σε χρόνο ρεκόρ στα πρατήρια υγρών καυσίμων σχηματίστηκαν ουρές αυτοκινήτων.

Παρά την αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου, «είναι μια πολύ καλή νύχτα και θα ξημερώσει μια όμορφη μέρα», η μέρα ξημέρωσε με ουρές δεκάδων μέτρων σε τράπεζες και βενζινάδικα.

Εκείνο το Σάββατο, οι αναλήψεις ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με το 50% των 5.000 ΑΤΜ της χώρας να τίθεται εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης μετρητών.
Το πρώτο σοκ του δημοψηφίσματος διαδέχεται νέο διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή, που ανακοινώνει την επιβολή capital controls.

Η απόφαση οδήγησε την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των τραπεζών και ανάγκασε την ΤτΕ να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις.

Ετσι εκείνο το κυριακάτικο βράδυ όλη η Ελλάδα περίμενε έξω από τα ΑΤΜ για να σηκώσει λεφτά και να γλιτώσει τους περιορισμούς, που θα επιβάλλονταν τη Δευτέρα. Σοκαρισμένοι συνταξιούχοι συνωστίζονται έξω από τραπεζικά υποκαταστήματα, με δεκάδες ηλικιωμένους να λιποθυμούν, ενώ οι αναλήψεις περιορίζονται σε μόλις 60 ευρώ ανά ημέρα. Παράλληλα, τρομοκρατημένοι πολίτες έσπευδαν στα σούπερ μάρκετ και γέμιζαν καρότσια με φαγητό, αφού δεν γνώριζαν τι ξημερώνει στη χώρα.

Αυτές οι εικόνες θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη των Ελλήνων.
Θα μείνουν στην ιστορία για τον εξευτελισμό χιλιάδων συνταξιούχων να στοιβάζονται έξω από τράπεζες, να περιμένουν σε σκαλάκια, να βάζουν τα κλάματα έξω από υποκαταστήματα, εκλιπαρώντας να πάρουν τη σύνταξή τους.

Δραματικές στιγμές, που έχουν σημαδέψει την ελληνική οικονομία και όλους τους Ελληνες. Για αυτό και οι χθεσινές ανακοινώσεις, αν μη τι άλλο, σηματοδοτούν την αρχή μίας άλλης εποχής, στο ξέφωτο πλέον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου