Χρειάζονται αλλαγές εκ βάθρων

χρειάζονται-αλλαγές-εκ-βάθρων-407430

Είναι πλέον γενική εκτίμηση πως τα μέτρα μείωσης των φόρων, που ξεκίνησε να εφαρμόζει με το «καλημέρα» η νέα κυβέρνηση, κινούνται προς θετική κατεύθυνση για την πραγματική οικονομία και αναμένεται να δώσουν ώθηση στην προσπάθεια να επιστρέψει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτό θα συμβεί, διότι αφενός θα ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, άρα θα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες κατανάλωσης και αφετέρου θα δημιουργηθεί κλίμα ενθάρρυνσης για επενδύσεις.

Είναι σαφές ότι σήμερα στην Ελλάδα της υπερφορολόγησης η αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να στηρίζεται σε ένα φορολογικό σύστημα αυστηρό, απλό, με κίνητρα και χαμηλούς συντελεστές και όχι σε φόρους απρόσοδης κατοχής περιουσιακών στοιχείων.

Το λένε οι άνθρωποι της αγοράς, ομονοούν ως προς αυτό όλοι οι οικονομολόγοι. Οπως επίσης συμφωνούν πως χρειαζόμαστε εκτός από ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα μεταξύ των γενεών και ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα επιτέλους, που να μην αλλάζει κάθε χρόνο. Για να ξέρουν και οι επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Τι γράφω τώρα; Για να συμβούν όλα αυτά χρειάζεται συνεννόηση. Συνεννόηση που συζητάμε εδώ, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει στην ευρύτερη πολιτική ζωή.

Σε μία πρόσφατη έρευνα το 42% των πολιτών πίστευε πως η μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει «κατά προτεραιότητα και άμεσα» είναι η αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Μάλιστα το 41% των πολιτών απάντησε πως «η φοροδιαφυγή είναι θεμιτή άμυνα κατά της υπερβολικής φορολογίας», ενώ 37% πως η κυριότερη αιτία της φοροδιαφυγής είναι «οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές». Το 86% πιστεύει πως «η χαμηλότερη φορολογία θα βοηθήσει ώστε να έρθουν ξένες επενδύσεις». Επιπλέον, ένα 64% πιστεύει πως «πρέπει η φορολογία να είναι χαμηλή».

Δεν έχουν άδικο. Ειδικά το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας μπορεί να χαρακτηριστεί προβληματικό, άδικο και αναποτελεσματικό. Αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επιχειρηματικότητα, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές ανισότητες, είναι υπερβολικά περίπλοκο, αλλάζει πολύ συχνά και είναι φτιαγμένο με τρόπο που διευκολύνει τη φοροδιαφυγή. Και ενώ οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να διορθώσουν τα προβλήματά του έπρεπε να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα του πολιτικού μας συστήματος, η κάθε κυβέρνηση μέχρι τώρα, ειδικά στα χρόνια των μνημονίων, επέλεγε με αποσπασματικές κινήσεις να επιλύσει το πρόβλημα, που στο μεταξύ εξελισσόταν σε γόρδιο δεσμό. Εν πολλοίς και η νέα κυβέρνηση θα κριθεί πολύ σύντομα από τις αλλαγές που ετοιμάζει συνολικά στο φορολογικό. Είναι ένα στοίχημα που υπόσχεται να κερδίσει. Μένει να το δούμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου