Οι μερικώς απασχολούμενοι

οι-μερικώς-απασχολούμενοι-410186

Οαριθμός των μερικώς απασχολούμενων διπλασιάστηκε στα χρόνια της κρίσης. Πλέον, τέσσερις στους 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα απασχολείται με μερική απασχόληση για 20,5 ώρες εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο, ενώ το 2008 ήταν 5,7%.

Η μερική απασχόληση ζει και βασιλεύει διότι επί της ουσίας αποτελεί μία διέξοδο για επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία δραματικής πτώσης του τζίρου.

Την ίδια ώρα, όμως, είναι αδιέξοδο για πάνω από εκατό χιλιάδες άτομα που δουλεύουν από 1 έως 20 ώρες την εβδομάδα, με μεικτό ωρομίσθιο, 3,35 ευρώ.

Ενώ, προ κρίσης, οκτώ στις δέκα νέες συμβάσεις ήταν για θέσεις πλήρους απασχόλησης, πλέον περισσότερες από τις μισές αφορούν σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Ως φαινόμενο, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σήμερα, δυστυχώς αποτελούν την πλέον διαδεδομένη μορφή εργασίας.

Απολύτως αναμενόμενο. Σε περιόδους ύφεσης, η μερική απασχόληση γίνεται πολλές φορές αναγκαστική επιλογή και για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους εργαζόμενους υποστήριξε πρόσφατα ο ΣΕΒ σε δημόσια παρέμβασή του, διότι όπως υποστηρίζεται διασώζονται θέσεις εργασίας.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, διότι υπάρχει και η αρνητική πλευρά. Αυτή που αφορά στο γεγονός ότι σε κάποιους τομείς της αγοράς, ιδιαίτερα στις λιγότερο οργανωμένες επιχειρήσεις, υιοθετούνται πολλές φορές πρακτικές της αδήλωτης ή μερικά αδήλωτης εργασίας ή ακόμη και της σημαντικής μείωσης στις αποδοχές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η μερική απασχόληση μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα αυξημένη κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις.

Όλα τα παραπάνω λίγη σημασία έχουν, αν η οικονομία είχε μπει σε τροχιά ανάπτυξης ξανά.

Και τα τελευταία στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ δημιουργούν μία συγκρατημένη αισιοδοξία, μένει όμως να αποδειχτεί ότι πράγματι η απασχόληση κερδίζει ξανά έδαφος. Αν αυτή η αυξητική ροή συνεχιστεί και το φθινόπωρο, ενδεχομένως αυτό να υφίσταται.

Είναι άλλωστε αποδεκτό από όλους πως μόνο όταν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει και βελτιωθεί η παραγωγικότητα μπορούμε να μιλάμε βάσιμα για αναστροφή του κλίματος και στην απασχόληση

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου