Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας

η-ανάταξη-της-ελληνικής-οικονομίας-412006

Ηανάταξη της ελληνικής οικονομίας στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης, με τον σχεδιασμό μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης που να διασφαλίζει οικονομική αυτοδυναμία, καθώς και με την εφαρμογή ενός δίκαιου αναπτυξιακού μοντέλου που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, αποτελούν σήμερα το μεγάλο ζητούμενο.

Το μεγάλο αίτημα της κοινωνίας μετά από οκτώ χρόνια κρίσης είναι η μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στις ιδεοληψίες και μπορούν να αντιπροτείνουν λύσεις που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μία δίκαιη ανάπτυξη η οποία φυσικά προϋποθέτει ακόμη την αρμονική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι όμως με σεβασμό στους διακριτούς τους ρόλους θα μοιράζονται την ευθύνη του εγχειρήματος.

Η επόμενη μέρα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από τις ιδεοληψίες που θέλουν τον δημόσιο τομέα αντιπαραγωγικό και αντιαναπτυξιακό, καθώς και τον ιδιωτικό στοχοποιημένο και εκ των προτέρων παράγοντα διαφθοράς.

Oποιος είναι μονομερώς προσανατολισμένος είτε στον κρατικό παρεμβατισμό, είτε στην άκρατη κυριαρχία της ελεύθερης αγοράς είναι καταδικασμένος να μην πετύχει.

Για αυτό και η ανάπτυξη, για να είναι δίκαιη, πρέπει να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων στις οικονομικές ευκαιρίες, καθώς και στα αποτελέσματά της.

Η μακροχρόνια ύφεση , η φτωχοποίηση ενός μεγάλου τμήματος των Ελλήνων, το πάγωμα της εσωτερικής αγοράς, η καθίζηση της επιχειρηματικότητας καθώς και οι μεταρρυθμίσεις που δεν προχώρησαν όπως έπρεπε, σε συνδυασμό με την παραγωγική ανασυγκρότηση που ποτέ δε ξεκίνησε, είναι σαφές ότι επιβάρυνε την όλη κατάσταση. Η παραγωγική ανασυγκρότηση, για να υπηρετεί τον στόχο της αυτοδυναμίας, απαιτεί μια μεγάλη στροφή της ελληνικής οικονομίας στη συγκροτημένη και συστηματική αξιοποίηση των πολλαπλών ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων. Για αυτό και πρώτο και βασικό χαρακτηριστικό της επόμενης μέρας επιβάλλεται να είναι η δρομολόγηση μιας αυτοδύναμης αναπτυξιακής πορείας, ικανής να στηρίξει την Ελλάδα στα πόδια της, χωρίς το δεκανίκι του εξωτερικού δανεισμού. Αυτός πρέπει να είναι ο κυρίαρχος στόχος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου