ΤΟΠΙΚΑ

Αθλος των γιατρών οι εφημερίες

αθλος-των-γιατρών-οι-εφημερίες-412628

Μοναδική λύση οι μαζικές προσλήψεις ειδικά σε κλινικές που έχουν ξεπεράσει τα όρια τους…

Στα «κόκκινα» συνεχίζουν να εφημερεύουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, οι οποίοι διαχρονικά βλέπουν ως μοναδική λύση τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Και βέβαια ούτε λόγος για την εφαρμογή του νέου νόμου που αφορά στην «οργάνωση του χρόνου εργασίας» που ψηφίστηκε τον περασμένο χειμώνα, που επιχειρήθηκε μεν να εφαρμοστεί σε μεγάλα Νοσοκομεία με την προοπτική να επεκταθεί και στα νοσηλευτικά ιδρύματα της δυναμικότητας του Αχιλλοπουλείου, επί της ουσίας όμως έπεσε στο κενό.

Παιδιατρική, ΩΡΛ, Ορθοπεδική και Οφθαλμολογική είναι οι κλινικές στο Αχιλλοπούλειο, όπου οι γιατροί έχουν «τεντώσει» πραγματικά, προκειμένου να βγαίνουν οι εφημερίες κάθε μήνα. Την περίοδο που διανύουμε εξαιτίας και των καλοκαιρινών αδειών, όσοι μένουν πίσω θεωρούνται «ήρωες», καθώς μόνιμοι και επικουρικοί γιατροί «μοιράζονται» τις μέρες για να μην προκύψουν κενά.

Με δυσκολία, επίσης, κλείνει το πρόγραμμα εφημεριών στη νευροχειρουργική, νευρολογική, γαστρεντερολογική, στα Παθολογικά Τμήματα, στο Μαιευτικό Τμήμα, στο Χειρουργικό Τμήμα, στο Αναισθησιολογικό και στο Νεφρολογικό Τμήμα.

«Με την υπάρχουσα στελέχωση οι 2 και 4 εφημερίες που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα και οδηγία της Ε.Ε. είναι φανταστικό σενάριο. Υπάρχουν τμήματα ζωτικής σημασίας που πασχίζουν να καλύψουν με γιατρούς όλες τις μέρες του μήνα. Τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου έχουν οριακή στελέχωση, με αποτέλεσμα το παραμικρό πρόβλημα να αποδιοργανώνει πλήρως τη λειτουργία τους. Το νοσοκομείο λειτουργεί με πολύ λιγότερο αριθμό, από αυτό των γιατρών που απαιτούνται. Οι γιατροί είναι εξαντλημένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας τους έχει αυξηθεί. Τα 2/3 των υπηρετούντων είναι άνω των 60 ετών. Το ανθρώπινο δυναμικό επομένως έχει γεράσει, που σημαίνει ότι έχει μειωμένες αντοχές και απόδοση. Τα εξαντλητικά ωράρια κουράζουν τους νεότερους, πόσο μάλλον τους παλιότερους», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Παύλος Μαλινδρέτος.

Για αυτό και σύμφωνα με τους ίδιους τους γιατρούς η οργάνωση του χρόνου εργασίας στον κλάδο τους, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι «όνειρο θερινής νυκτός».

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο νόμος δεν φέρνει το «καθαρό» 48ωρο, όπως το ζητάνε διαχρονικά οι γιατροί, διότι όπως υποστηρίζουν «είναι ένα 48ωρο το οποίο κάλλιστα μπορεί να γίνει 60ωρο ή 72ωρο την εβδομάδα και στον υπολογισμό του τετραμήνου που προβλέπει ο νόμος να είναι 48ωρο».

Και βέβαια σε τμήματα που είναι υποστελεχωμένα δεν αρκεί το 48ωρο. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα πιεστούν να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου κάνοντας 60 ώρες ενεργών εφημεριών, δηλαδή πέντε δωδεκάωρα με αποτέλεσμα να αφαιρείται ο σταθερός πρωινός χρόνος εργασίας και αυτό καταργεί κάθε κανονικότητα στο ωράριο και τη ζωή των γιατρών.

Οι γιατροί υπερτονίζουν επίσης ότι ούτε οι εφημερίες ετοιμότητας δεν καλύπτουν τις ανάγκες, αλλά ότι απαιτούνται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου